1. Čitajte deklaracije i mudro birajte proizvode
Jedno je sigurno - nemojte misliti da su slatkiši krivi za sve! Vjerovali ili ne, čak pola šećera koji pojedemo u prehrani dolazi nam iz takozvanih slanih izvora, odnosno iz kruha i raznih peciva, umaka za tjesteninu ili pak preljeva za salatu, raznih krekera, začina… Upravo nam ti prehrambeni proizvodi izazivaju ovisnost o šećeru, a što ga više jedemo, tijelo ga sve više traži.
Znamo kako višak šećera u organizmu može izazvati ozbiljna oboljenja poput dijabetesa te bolesti srca i krvnih žila. Stoga mudro birajte hranu, pažljivo čitajte i uspoređujte deklaracije i odabirite proizvode sa smanjenim udjelom šećera.
A možete i potpuno promijeniti način prehrane - umjesto kečapa odsad radije rabite ljuti umak, a bilo bi dobro i flaširane gotove umake zamijeniti uljem i octom. Što se manje bombardirate šećerom, imat ćete i manju potrebu za njim.Slatki doručak potiče brzi rast šećera u krvi stvarajući pravu energetsku eksploziju dok koji sat kasnije šećer naglo pada pa imamo neodoljivu potrebu za slatkim
2. Razbijte zašećereni krug
Ako ste za doručak pojeli zaslađene žitarice smatrajući to jako zdravim doručkom, u velikoj ste zabludi! Naime, nutricionisti tvrde kako slatki doručak potiče brzi rast šećera u krvi stvarajući pravu energetsku eksploziju dok već koji sat kasnije šećer naglo pada pa imamo neodoljivu potrebu za slatkim.
Razbijte taj zatvoreni zašećereni krug i doručkujte cjeloviti obrok koji sadrži preporučenu kombinaciju proteina i vlakana. Počnite već od sutra – za doručak pojedite kajganu i tost od cjelovitih žitarica ili pak grčki jogurt začinjen voćem.
3. Kad pomislite na kolače – prošećite!
Ukoliko nikako ne možete prestati misliti na slatkiše koje ste spremili u ladicu ili pak na ostatke torte od jučerašnje proslave zbog kojih stalno pogledavate prema hladnjaku, jednostavno izađite i prošećite na desetak minuta ili si nađite kakvu zanimaciju.
Stručnjaci kažu kako su takve želje prolazne i da će nam kratka promjena okoline ili neki novi sadržaj skrenuti misli i pomoći nam da zaboravimo kako smo još maloprije htjeli – pojesti sve kolačiće.