U današnjoj prehrani gotovo je nemoguće izbjeći šećer odnosno razna sladila koja poput nevidljivog neprijatelja vrebaju u gotovo svakom obroku. Stručnjaci nam stoga nude tri važna savjeta kako 'ubiti' želju za slatkim i smanjiti unos šećera u organizam

1. Čitajte deklaracije i mudro birajte proizvode
Jedno je sigurno - nemojte misliti da su slatkiši krivi za sve! Vjerovali ili ne, čak pola šećera koji pojedemo u prehrani dolazi nam iz takozvanih slanih izvora, odnosno iz kruha i raznih peciva, umaka za tjesteninu ili pak preljeva za salatu, raznih krekera, začina… Upravo nam ti prehrambeni proizvodi izazivaju ovisnost o šećeru, a što ga više jedemo, tijelo ga sve više traži.

Znamo kako višak šećera u organizmu može izazvati ozbiljna oboljenja poput dijabetesa te bolesti srca i krvnih žila. Stoga mudro birajte hranu, pažljivo čitajte i uspoređujte deklaracije i odabirite proizvode sa smanjenim udjelom šećera.

Slatki doručak potiče brzi rast šećera u krvi stvarajući pravu energetsku eksploziju dok koji sat kasnije šećer naglo pada pa imamo neodoljivu potrebu za slatkim

A možete i potpuno promijeniti način prehrane - umjesto kečapa odsad radije rabite ljuti umak, a bilo bi dobro i flaširane gotove umake zamijeniti uljem i octom. Što se manje bombardirate šećerom, imat ćete i manju potrebu za njim.

2. Razbijte zašećereni krug
Ako ste za doručak pojeli zaslađene žitarice smatrajući to jako zdravim doručkom, u velikoj ste zabludi! Naime, nutricionisti tvrde kako slatki doručak potiče brzi rast šećera u krvi stvarajući pravu energetsku eksploziju dok već koji sat kasnije šećer naglo pada pa imamo neodoljivu potrebu za slatkim.

Razbijte taj zatvoreni zašećereni krug i doručkujte cjeloviti obrok koji sadrži preporučenu kombinaciju proteina i vlakana. Počnite već od sutra – za doručak pojedite kajganu i tost od cjelovitih žitarica ili pak grčki jogurt začinjen voćem.

3. Kad pomislite na kolače – prošećite!
Ukoliko nikako ne možete prestati misliti na slatkiše koje ste spremili u ladicu ili pak na ostatke torte od jučerašnje proslave zbog kojih stalno pogledavate prema hladnjaku, jednostavno izađite i prošećite na desetak minuta ili si nađite kakvu zanimaciju.

Stručnjaci kažu kako su takve želje prolazne i da će nam kratka promjena okoline ili neki novi sadržaj skrenuti misli i pomoći nam da zaboravimo kako smo još maloprije htjeli – pojesti sve kolačiće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju