Samo je kisik tijelu potrebniji od vode koju često zanemarujemo prilikom unosa potrebnih tvari u organizam. Kako se pravilno hidratizirati i rehidratizIrati otkriva nam naša nutricionistica Maja Maretić

Hidraciju tijela treba održavati redovnim unosom tekućine, oko čaše vode ne češće od svakih 15 minuta do pola sata po nekoliko gutljaja. Rehidracija je proces koji traje pa našem tijelu moramo dati vremena da tekućinu prihvati i iskoristi.

>>Napravite osvježavajuću vitaminsku vodu

Disanje, metabolizam, probava, prijenos hranjivih tvari do naših stanica, uklanjanje otpadnih tvari, optimalan tlak te reguliranje temperature neke su od tjelesnih funkcija koje se mogu postići samo uz prisutnost vode. Samo je kisik neophodniji od vode za održavanje života svih organizama.

Hidraciju tijela treba održavati redovnim unosom tekućine, oko čaše vode svakih 15 minuta do pola sata po nekoliko gutljaja

>>4 razloga zašto biste baš sada trebali popiti čašu vode

Ako ustanovite da kroz duži period niste unosili tekućinu ili da su vam suha usta, a pokreti spori te osjećate pad koncentracije i nagli umor, vrijeme je za rehidriranjem jer su se javili prvi znaci blage dehidracije i treba izbjeći intenzivan osjećaj žeđi. Nagon za unosom tekućine (žeđ) nije toliko jak kao nagon za jelom (glad), ali je puno važniji.

Kad god tijelo postane pregrijano, 2 milijuna žlijezda znojnica počne lučiti znoj koji čini oko 99 posto voda. Isparavanjem znoja najveći dio topline odlazi na površinu i tako hladi tijelo. Nema svatko istu sposobnost znojenja, tj. netko u određenim uvjetima gubi 1 litru dok netko drugi 1,5 litru. Izgubljeni znoj se mora u potpunosti nadoknaditi unosom tekućine.

Odličan izvor tekućine za rehidraciju su:

• Voda
• Prirodni sokovi (voćni, povrtni, mix)
• Nezaslađeni čajevi
• Mlijeko i frementirani napici
• Voće i povrće (naročito s visokim udjelom vode; jagode, maline, citrusi, dinja, lubenica, rajčica, tikvica, zelena salata)
• Juhe (jela na žlicu)...ne prezačinjeno i bez zaprške (najbolje bistre juhe i variva od povrća)

Neka vas osjećaj koji imate kada pijete gazirane napitke ne zavara jer oni samo providno otklanjaju žeđ, prava istina je da CO2 iz tih napitaka napuhuje želudac i stvara osjećaj punoće što dovodi do manjeg unosa tekućine u danu. Kava i alkoholna pića imaju diuretski učinak pa je preporuka izbjegavati ih u vrijeme visokih temperatura i povećanog untenziteta ili svest ih na manju mjeru.

Kruženje vode u tijelu mora biti u pravilnoj ravnoteži što je otežano pri ekstremnim klimatskim uvjetima, tj. vrućinama koje nam opet slijede pa ne zaboravite na svoje tijelo i izbjegnite posljedice koje donosi dehidracija i uživajte u ljetu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju