Naučili smo sunčanju pristupati oprezno i racionalno, ali ako imate još nekih nedoumica oko štetnih zraka, zaštitnih faktora te nanošenju krema za sunčanje donosimo vodič od UVA faktora do water-resistant proizvoda koji će vam pomoći da na plažu dođete kao SPF odlikašica

Tamnjenje kože se često smatra estetski prihvatljivim i poželjnim, osobito među mlađom populacijom.

Treba naglasiti da UV zračenje uzrokuje promjene stanične DNK, akutna i kronična oštećenja te genetske mutacije stanica epidermisa, uzrokuje pojavu katarakte na oku, ali i suprimira imunološki sustav umanjujući time sposobnost obrane organizma od različitih bolesti.

UVA I UVB ZRAČENJA - KOJA JE RAZLIKA?
UVB zračenje je potrebno za proizvodnju biološki aktivnog oblika vitamina D3 u našem tijelu. Međutim, smatra se da je UVB zračenje glavni uzročnik razvoja karcinoma kože te da doprinosi fotostarenju. Intenzitet UVB zračenja ovisi o godišnjem dobu, zemljopisnoj lokaciji i dobu dana, pa je najintenzivnije u ljeto između 10-16 sati.

Krema sa zaštitnim faktorom 50 učinkovito filtrira i štiti od 98 posto UVB zraka koje dolaze do naše kože, što je i maksimalni zaštitni faktor

Na koži UVA zrake uzrokuju uglavnom promjene u dermisu i glavni su čimbenik fotostarenja. Posljednjih dvadesetak godina istraživanja su potvrdila da UVA zračenje također uzrokuje i oštećenja stanica u bazalnom sloju epidermisa te se danas smatra da i UVA može doprinijeti ili čak uzrokovati karcinom kože.
Neposredna reakcija na prekomjerno izlaganje UV zračenju je opeklina od sunca. Ako je ona takvog intenziteta da je došlo do razvoja mjehura morate pripaziti jer samo jedna takva epizoda u djetinjstvu i adolescenciji može udvostručiti rizik od razvoja melanoma kasnije tijekom života.

Stoga se treba pravilno zaštiti od sunca. Preporuke Skin Cancer Foundation za prevenciju karcinoma kože uključuju:

1. izbjegavanje izlaganja suncu između 10 do 16 sati, sprječavanje pojave opeklina od sunca

2. zaštita kože adekvatnom odjećom, uključujući šešir širokog oboda i UV zaštitne sunčane naočale

3. korištenje krema sa zaštitnim faktorom SPF 15 ili više svakodnevno

4. primjena adekvatne količine krema za zaštitu od sunca (2 veće žlice za cijelo tijelo) pola sata prije sunčanja

5. ponavljanje nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom svaka dva sata, nakon kupanja ili jakog znojenja tijela i druge mjere.

 

KREME SA ZAŠTITNIM FAKTOROM
Kada promatramo veliku ponudu krema sa zaštitnim faktorom, često su nam oznake na njima nedovoljno jasne. Učinkovitost tih krema mjeri se zaštitnim faktorom (ZF) ili engl. sun protection factor (SPF).

Ta oznaka označava produljenje vremena potrebnog UVB zrakama da izazovu crvenilo kože nakon nanošenja proizvoda sa zaštitnim faktorom. Primjerice netko tko je na kožu nanio kremu sa zaštitnim faktorom 15, znači da je ekspozicija na suncu potrebna da se razvije crvenilo kože 15 puta dulja nego je do pojave crvenila kože potrebno vremena bez te zaštite.

Smatra se da krema sa zaštitnim faktorom 50 učinkovito filtrira i štiti od 98 posto UVB zraka koje dolaze do naše kože, što je i maksimalni zaštitni faktor.

Za koga je krema s visokim zaštitnim faktorom?

Ako je proizvod označen kao 'otporan na vodu' ('water-resistant') trebalo bi značiti da i nakon 40 ili 80 minuta provedenih u vodi zadržava deklarirani SPF

Primjena krema s visokim zaštitnim faktorom važna je za sve, a osobito je značajna za osobe koje su svijetle puti i čija koža uvijek izgori pri izlaganju suncu, za osobe koje su profesionalno ili rekreacijski često izložene suncu, koje uzimaju lijekove koji pojačavaju osjetljivost kože na UV zračenje, koji boluju od bolesti koje se pogoršavaju ili nastaju nakon izlaganja UV zračenju.

WATER-RESISTANT ILI OTPORAN NA VODU PROIZVOD ZA SUNČANJE
Ako je proizvod označen kao 'otporan na vodu' ('water-resistant') trebalo bi značiti da i nakon 40 ili 80 minuta provedenih u vodi zadržava deklarirani SPF, odnosno u slučaju znojenja. Također, preparati u spreju ne osiguravaju jednolično nanošenje proizvoda. Preparati označeni kao 'sunblock' FDA ne odobrava jer dovode potrošača u zabludu da tako deklarirani proizvod može pružiti apsolutnu fotoprotekciju.

Proizvodi za zaštitu od sunca predstavljaju tek jednu komponentu pravilne zaštite od sunca. Odjeća je izvrstan oblik zaštite od sunca, ali treba imati na umu da njena mogućnost zaštite od sunca pada ako je mokra, a što se boje odjeće tiče smatra se da tamne boje pružaju veću zaštitu od sunca.

U kremama za dnevnu njegu kože ponekad se nalazi i UV zaštita, što je poželjno i osigurava dnevnu primjenu fotoprotekcije tijekom cijele godine.

Ukoliko primjetite bilo kakve promjene na vašoj koži koje se s vremenom nisu povukle, obavezno preporučamo posjet dermatologu.

U Poliklinici Bagatin od sada možete napraviti dermatološki pregled i dermatoskopiju. Vrijednost dermatoskopije je u tome što omogućuje ranije otkrivanje promjena koje upućuju na melanom, a na temelju dermatoskopskog pregleda može se odlučiti je li potrebno ili ne operativno ukloniti promjenu. Više o dermatološkim problemima i zaštiti od sunca saznajte i na našoj Facebook stranici.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju