Jaje
Jedno jaje sadrži samo 70 kalorija i čak trinaest osnovnih vitamina i minerala, te važnih sastojaka poput kolina i riboflavina, koji su važni za zdravu kosu, kožu i nokte. Dva važna antioksidansa - lutein i zeaksantin, odgovorna za zaštitu oka od svjetlosti i UV zraka, također su sastojci jaja.
Luk
Cijela obitelj lukovica (crveni, bijeli, ljubičasti, poriluk, vlasac) doprinosi smanjenju razine glukoze i kolesterola u krvi. Također, imaju protuupalna svojstva i smanjuju rizik oboljenja od raka, te pomažu očuvanju zdravlja probavnog sustava.
Orasi
Jedan od najbogatijih izvora omega-3 nezasićenih masnih kiselina su orasi. S obzirom da ih ljudski organizam ne može sam proizvesti nego ih mora primati putem hrane, orasi su s ovim sastojkom dobrodošli na svakom meniju.
Bogati su i mineralima manganom i bakrom te elagičnom kiselinom, koja ima svojstva sprečavanja širenja kancerogenih stanica tako što se vezuje na njih i inaktivira ih.
Jogurt
Osim što je bogat izvor kalcija, vitamina i bjelančevina, jogurt sadrži probiotike - takozvane dobre bakterije, koje pomažu radu imunološkog sustava.
Šumsko voće
Jagode, maline, kupine, borovnice i ribizl su bombice koje kriju veliku količinu folne kiseline, čiji nedostatak u organizmu uzrokuje slabokrvnost. Osim toga, bogatiji su vitaminom C nego naranče, što je relativno nepoznata činjenica.
Također, obilan su izvor antioksidansa.
Divlji losos
Za razliku od uzgojenog, meso divljeg lososa sadrži manje toksina i bogatije je masnim kiselinama važnim za zdravlje srca, te vitaminom D, koji je neophodan za zdravlje kostiju.
Kivi
Sa samo 50 kalorija, jedan kivi je kralj vitamina C. Bogat je i kalijem, važnim za krvni tlak, a nedostatak kalija u organizmu može se očitovati kao kronični umor i slabost.
Kvinoja
Drevni narod Inka nazivao ju je Majkom žitarica. Iako slabo poznata u našim krajevima, kvinoja postaje sve češća na menijima diljem svijeta. S obzirom da sadrži više proteina i vlakana nego ijedna druga žitarica, to i nije neobično.
Sadrži i visoku razinu kalcija, željeza, vitamina B i E i fosfora. Priprema se i poslužuje kao i riža, ječam i slične žitarice. Prema nekim mišljenjima, kvinoja okusom podsjeća na kombinaciju sezama i ječma.
Mahunarke
Grašak, grah, leća, soja, mahune i ostali članovi ove skupine bogati su proteinima, vitaminom B, željezom i cinkom. Zahvaljujući tim sastojcima, mogu poslužiti kao najprikladnija zamjena za meso, zbog čega su česti sastojci na vegetarijanskom meniju.
>> 14 ljekovitih trikova iz kućne radinosti
>> Što jesti ljeti za ravan trbuh?
Čajevi
Čajevi svih vrsta najbolji su saveznik u borbi protiv slobodnih radikala i kao takvi su s razlogom najčešći izbor u slučajevima raznih bolesti i prehlada. Stoga ispijanje čaja nije samo tradicionalna, nego i zdrava navika.