Kancerogene bolesti podmuklo su se uvukle u zdravstvene kartone velikog broja ljudi, neovisno o dobi i spolu. Samo u Hrvatskoj od njih godišnje oboli 21.000 ljudi. No, osviještenost o raku kao i njegovo pravovremeno otkrivanje mogu spasiti život

Koliko postoji vrsta raka?
Dvjestotinjak. Jesu li bolni ovisi o tome gdje se nalaze, no većina ljudi ne doživi bol kao jedan od prvih simptoma.

Kako djeluju stanice raka?
U ranoj fazi rak ne uzrokuje smrt. Tek kada uznapreduje postaje fatalan. Ohrabrujući je podatak da čak 90 posto vrsta raka imaju visoki postotak preživljavanja.

Načini na koji rak uzrokuje smrt ovisi o tome upliće li se u vitalne tjelesne funkcije ili pak preuzima određeni organ, poput pluća, uzrokujući tako njihov kolaps. Jednako tako može blokirati probavni sustav sprečavajući apsorpciju hranjivih tvari u organizam. Ako se, pak, proširi na jetru ili kosti može poremetiti osjetljivu kemijsku ravnotežu u tijelu.

Koliko postoji faza raka?
Većina ih ima četiri faze. Što se otkrije u ranijoj fazi bolje su prognoze za ozdravljenje.

Je li moguće otkriti koliko dugo pacijent boluje od raka?
Svi pacijenti žele znati odgovor na to pitanje. To je moguće utvrditi kod raka kože kod kojeg uklonjeni tumor svojom dubinom može otkriti početak njegova razvoja.
S drugim tipovima kancerogenih bolesti teško je otkriti vrijeme njihova nastanka, neki od njih mogu se razvijati godinama prije nego li se pojave prvi simptomi.

Jesu li neki oblici raka nasljedni?

Znanstvenici su otkrili kako rak jajnika, mokraćnog mjehura, dojke i maternice imaju genetsku podložnost. To ne znači da postojanje određenih gena podrazumijeva razvoj kancerogenih stanica, već veću podložnost toj bolesti.

Rak testisa, gušterače i prostate mogu biti dio obiteljskog povijesti bolesti, no još uvijek nisu otkriveni geni koji ga uzrokuju.

Čak 90 posto vrsta raka imaju visoki postotak preživljavanja

Može li način ishrane i vježbanje pomoći u ozdravljenju?
Balansirana ishrana pomaže da tijelo bude snažnije i zdravije. Kao takvo lakše će se oduprijeti infekcijama te će se lakše boriti sa zloćudnim stanicama.
Vježbanje pomaže podizanju energije i samopouzdanja, no pacijenti se ne bi smjeli forsirati već vježbati u skladu sa svojim mogućnostima i preporukama doktora.

Smanjuje li se mogućnost začeća nakon tretmana?
Ovisi o vrsti tretmana kojima je pacijentica bila izložena. Neki tipovi kemoterapije i radioterapije mogu utjecati nna mogućnost začeća.

Koje vrste raka imaju najbolju prognozu ozdravljenja?
Rak testisa i prostate kod muškaraca te dojke i maternice kod žena jer se mogu primijetiti u ranoj fazi i liječiti.

Premda o nastanku kancerogenih stanica postoje različite teorije, sve se one preklapaju u poticanju zdravog života koji kao jednu od osnovnih pravila naglašava redovite sistematske preglede jedanput do dva puta godišnje.

Redovita tjelovježba koja može biti tek i šetnja svježim zrakom također je nužna u zdravom načinu života. Bilo kakav oblik vježbanja pomaže da se riješite stresa koji se sve češće navodi kao bitan faktor u pojavi kancerogenih bolesti.

>> Podržite 'mRAK žene' u njihov hrabroj borbi

>> Prevencijom protiv raka dojke

>> Naglasite svoju ljepotu ružičastom vrpcom

Kada smo pod stresom, naše nadbubrežne žlijezde stalno luče velike količine kortizona. Kod osoba koje trpe produženi stres, razvija se stanje imuno-prigušenja, kada imunološki sustav postaje slabiji u uništavanju nepravilno repliciranih stanica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju