Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

3 načina da vam sol postane prijateljica

16-01-2013 Piše Zadovoljna
komentari

Sol je najzastupljeniji začin u svim kuhinjama svijeta, no zbog štetnog natrija koji sadrži, svaki liječnik savjetovao bi smanjeni unos soli. Natrijev klorid, kako je kemijski naziv kuhinjske soli, nemoguće je izbjeći, ali postoje tri jednostavna načina s kojima možemo smanjiti njegov unos

Preporučeni maksimalni dnevni unos natrija je 2,300 miligrama (jedna žličica soli), a ne prelazite li tu količinu rizik od kardiovaskularnih bolesti smanjuje se za čak trideset posto.

1. Ne solite tjesteninu ili krumpir na početku kuhanja, već pri kraju kad je učinak soli najjači. Hrana posoljena malo prije serviranja dulje zadržava sol pa ju je potrebno dodati manje, a osjetit ćete je u svakom zalogaju.

U trendu Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Aishwarya Rai NAJBOLJA OD NAJBOLJIH Više od 4800 čitateljica odabralo je najljepšu misicu svih vremena, čarobna je

>> 5 namirnica koje nas najviše postaruju

Hrana posoljena malo prije serviranja dulje zadržava sol pa ju je potrebno dodati manje 2. Kad god možete, koristite svježe sastojke. Radite li sami umake i juhe ili kuhate li svježi grašak umjesto da jedete onaj iz konzerve, organizam ćete poštedjeti velike količine natrija. Za takvu pripremu hrane potrebno je vremena, ali možete si pomoći tako da napravite veće količine i zamrznete je za kasniju upotrebu.

>> Izbjelite zube prirodnom i ljekovitom pastom

3. Kupujete li već pripremljeno povrće, radije uzmite zamrznuto nego ono u konzervi, a ako baš mora biti konzervirano pogledajte ima li varijanta s niskim udjelom natrija. Prije upotrebe isperite hranu u cjedilu kako biste se donekle riješili soli. Dok pripremate jelo izbacite dodatnu sol koja se spominje u receptu.