Unatoč uvriježenim mišljenjima kako bananu treba izbjegavati ukoliko želite izgubiti kilograme ona je jedno od najpoželjnijih sastojaka dijetalnih napitaka i to upravo zahvaljujući kaliju koji riješava višak vode u tijelu i vlaknima koji ubrzavaju metabolizam čineći u suradnji s drugim otapalicama masti poput lana i špinata pravu invaziju na nepoželjne jastučiće

Banana obiluje kalijem koji pomaže pri uklanjanju viška vode iz organizma, a jedna banana sadrži čak 450 mg ovog elementa.


Osim toga prirodni šećeri fruktoza, saharoza i glukoza odličan su izvor energije za naše tijelo, pa konzumirajući bananu zatomljujemo lažne osjećaje gladi koji nas često dovode do zabranjenih zalogajčića koji su uzročnici masnih jastučića, dok su vlakna kojima banana obiluje ključni u ubrzavanju metabolizma.

Bananu koristimo u dijetalnim napitcima kao bazu kojoj dodajemo prirodne topilice masti poput lanenih sjemenki, bobičastog voće i špinata koji između ostalog opskrbljuju naše tijelo svim potrebnim vitaminima i mineralima.

1. Banana napitak s lanenim sjemenkama
Sastojci:
- 1 naranča
- 1 banana
- 2 čajne žlice sirutke
- 2 čajne žlice lanenih sjemenki

2. Banana s bobičastim voćem
Sastojci:
- 1 banana
- 1 šalica bobičastog voća(borovnica, malina, brusnica)
- 1 čajna žlica meda
- 1 čajna žlica izribanog đumbira
- pola šalice mlake vode

3. Banana napitak sa špinatom
Sastojci: 

- 1 banana
- 20 dkg opranog svježeg špinata
- pola šalice light jogurta
- trećina šalice zobenih pahuljica
- 1 čajna žlica meda

Priprema ovih napitaka jednaka je za sve vrste, samo je potrebno sastojke ubaciti u blender i izmiksati. Ove dijetalne, ali prije svega zdrave napitke možete konzumirati kao međuobrok ili večeru, iako najbolji učinak na tijelo imaju ujutro za doručak jer tada organizam najbolje apsorbira i prepoznaje sastojke koji će u ovom slučaju napraviti pravu invaziju na vaše masne jastučiće nataložene oko struka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju