Održavanje osnovne higijene prioritet je ne samo zbog našeg vlastitog imidža, već prvenstveno radi zdravlja. Ukoliko se redovito tuširamo, peremo zube i čistimo ih koncem, naše tijelo sigurno će biti čisto i kao takvo imati miris koji je specifičan za svakog od nas. No, ukoliko imate problem s jednim od tri tjelesnih mirisa donosimo vam trikove kako ih eliminirati

1. ZADAH
Prvi korak koji napravimo kada primijetimo zadah iz usta je žvakaća guma s okusom mentola ili vodica za ispiranje usta. Žvakaća će samo privremeno kamuflirati miris, a kako većina vodica za ispiranje s mentolom u sebi sadrži alkohol s njima možete previše isušiti usnu šupljinu i tako onemogućiti dovoljnu količinu sline potrebnu za prirodno čišćenje.

Ne perite intimne djelove tijela običnim gelovima za tuširanje jer ćete tako poremetiti ravnotežu vaginalne flore

Rješenje: Četkicom ne čistite samo zube već i jezik. Prema istraživanju Sveučilišta u New Yorku oni koji su jednu minutu uz zube čistili i jezik imali su 53 posto manje sastojaka u usnoj šupljini koji uzrokuju loš zadah. Pomoći će i one vodice za ispiranje koje u sebi sadrže antibakterijske sastojke poput chlorhexidina, cetylpyridinium klorida te cink laktata.

>> 3 moćna rješenja protiv pretjeranog znojenja

2. PAZUH
Miris znoja rezultat je različitih faktora poput stresa, hrane te hormonalnih promjena. Sve to utječe na bakterije nastanjene ispod pazuha koje u kombinaciji sa zrakom razgrađuju znoj i pretvaraju ga u mliječnu kiselinu neugodnog mirisa.

Rješenje: Perite pazuhe antibakterijskim sapunom dva puta dnevno. Zatim ih dobro osušite te na njih nanesite antiperspirant. Ukoliko se neugodni miris i dalje osjeća nanesite antibiotsku kremu koja u sebi sadrži klindamicin ili eritromicin. Miris znoja svakako će ublažiti i smanjeni unos određenih namirnica poput luka, češnjaka, marinirane ribe i octa.

>> 3 moćna rješenja protiv pretjeranog znojenja

3. INTIMNI DJELOVI
Kako se mijenja hormonalni ciklus tako se mijenja i vaginalni miris. Jednako tako, na miris može utjecati i poremećaj vaginalne flore uzrokovan stresom ili pak promjenom seksualnog partnera. Takav se poremećaj naziva Gardnerella vaginalis i najčešći je oblik vaginalne infekcije.

Rješenje: Ne perite taj dio tijela gelovima za tuširanje jer ćete tako poremetiti ravnotežu vaginalne flore. Voda i lagani intimni gel za tuširanje trebali bi biti dovoljni. Dobro isperite, osušite ručnikom i nosite pamučno donje rublje po danu, a dok spavate izbjegavajte gaćice. Ukoliko to ne pomogne obratite se ginekologu koji će vam propisati odgovarajuću terapiju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju