Voće je nezaobilazni dio svakog ljetnog jelovnika. Prija nam ujutro i navečer, kao osvježenje i desert s kojim nemamo kalorijskih opterećenja. A određene vrste voća ne samo da nas oslobađaju krivnje od potrebe za slatkim, već nam pomažu u gubljenju kilograma

Američka studija je pokazala kako se spojevi iz 'koštićavog' voća odnosno iz breskvi, šljiva i nektarina mogu koristiti u borbi protiv metaboličkog sindroma koji može dovesti od ozbiljnih zdravstvenih problema.

>> 9 psiholoških igrica za topljenje kilograma bez dijete

'U posljednjih nekoliko godina pretilost je postala veliki problem društva zbog zdravstvenih problema koje izaziva. U SAD 30 posto populacije ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo, a taj broj se svake godine povećava', istaknuo je doktor Luis Cisneros-Zevallos.

>> 6 namirnica od kojih će kosa i koža zablistati

Iako stil života, genetska predispozicija i loša ishrana određuju sklonost prema pretilosti, najveća briga liječnika je pretilost povezana s metaboličkim sindromom.

'Naše studije pokazale su da koštićavo voće kao što su breskve, šljive i nektarine sadrže supstance koje se uspješno mogu boriti sa pretilošću, dijabetesom i upalama. Također mogu smanjiti nivo lošeg kolesterola u krvi koji je povezan sa kardiovaskularnim bolestima', izjavio je.

Ono što ovo voće čini posebnim je mješavina bioaktivnih spojeva koja istovremeno djeluje na različite komponente bolesti.