Recept za zdravu i ukusnu prehranu leži u bojama na tanjuru. No boje voća i povrća nisu samo lijepe za oči, nego simboliziraju i sastojke koji ih obogaćuju i djelotvorni su za točno određeni dio organizma

Jagode, višnje i rajčica imaju zajedničke hranjive vrijednosti, a krasi ih i jednaka boja. Tajna je u tome što svako voće i povrće obiluje određenom grupom fitokemikalija (tvari u biljkama koje pozitivno utječu na zdravlje) koje imaju i zajedničku boju.

Koje boje bi trebao biti vaš tanjur da biste se dobro osjećali i dobro izgledali?

CRVENA I NARANČASTA
Zahvaljujući sastojku likopenu – karotenu i djelovanju mnogih antioksidansa, crveno voće i povrće pozitivno djeluje na rad srca, sprečava pojavu nekih vrsta karcinoma, čuva vid i jača memoriju.

Betakaroten, koji je zaslužan za narančastu boju voća i povrća, odličan je saveznik zdrave i lijepe kože.

Namirnice: Maline, brusnice, jagode, višnje, nar, jabuke, crveni grejp, grožđe, lubenice, rajčica, paprika, rotkvice, krumpir, marelice, dinje, breskve, naranče, grejp, nektarine, bundeva, mrkva, crvena i narančasta paprika.

ZELENA
Mnogi su zeleni plodovi dobar izvor karotenoida, luteina i zeaksantina, koji odlično upijaju snažne svjetlosne zrake koje mogu oštetiti vid, te tako utječu na sprečavanje bolesti oka poput mrene, pa se često nazivaju i 'vitaminima za oči'. S obzirom da potiče i čišćenje toksina iz tijela, zeleno lisnato povrće dobar je štit protiv raznih zloćudnih bolesti.

>> Kako boje djeluju na naše raspoloženje?

>> Dijeta s rajčicom: Skinite 3 kilograma u 5 dana

Namirnice: Grašak, špinat, krastavac, brokula, kupus, mahune, paprika, mladi luk, poriluk, leća, paprika, prokulica, šparoge, avokado, jabuka, kivi, grožđe.

ŽUTA
Betakriptoksantin, kojeg između ostalog najviše ima u citrusima, povoljno djeluje na dišni sustav i preventivno na bolesti pluća te smanjuje upale zglobova (artritis).

Namirnice: Ananas, grejp, limun, kukuruz šećerac, žuta paprika.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju