Umjereno konzumiranje kave ima svojih prednosti. Oko toga su se složili nutricionisti koji prije svega ističu umjerenost u uživanju ovog mirisnog napitka koji više od bilo koje druge namirnice simbolizira razbuđivanje u sneno jutro. Donosimo vam njegovih 4 korisnih učinka na naše mišiće

1. Uz kavu se lakše diše
Konzumiranje kave sat vremena prije vježbanja osobama koji imaju problema s disanjem te asmatičarima olakšat će disanje.

2. Kava povećava efikasnost tjelovježbe
Nedavno su austrijski znanstvenici uspjeli dokazati kako sportašima nekoliko šalica kave nakon treninga omogućava brži oporavak mišića. Ispitivali su utjecaj kofeina na glikogen koji je jedan od izvora energije za mišiće.

Ukoliko vam neredovito vježbanje ili prenaporan trening dan kasnije osiguraju bolove u mišićima, umjesto analgetika možete posegnuti sa šalicom kave

Znanstvenici su zaključili da se nastajanje glikogena u mišićima uz istovremeno pojačano djelovanje kofeina ubrza za gotovo visokih 66 posto.

3. Kava smanjuje bolove u mišićima
Ukoliko vam neredovito vježbanje ili prenaporan trening dan kasnije osiguraju bolove u mišićima, umjesto analgetika možete posegnuti sa šalicom kofeinskog napitka.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Georgia pokazalo je da su žene koje su popile dvije šalice kave dan nakon vježbanja osjećale 48 posto manju bol od onih koje nisu konzumirale kavu. Kofein blokira receptore boli koje su znanstvenici tokom istraživanja ispitivali.

4. Kava poboljšava pamćenje
Kofein može povratiti vaše kratkotrajno pamćenje, prenijeli su s austrijskog Medicinskog fakulteta

Jedna šalica kave je sve što vam je potrebno, popijte je prije sastanka vaš mentalni mišić bit će naoštreniji, a svoje kolege ćete iznenaditi odličnim idejama.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju