Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

4 moćna razloga za sočan grejp

08-02-2012 Piše Zadovoljna
komentari

S obzirom na niske temperature i hladno lice zime zaboravite na dijete ili bilo kakvo nepotrebno iscrpljivanje organizma. Konzumirajte hranu koja će štiti tijelo i olakšati mu suočavanje s vremenskim uvjetima. U tome će vam pomoći 'rajski citrus' odnosno grejp čije moći jačaju te čiste organizam

Uz zimsku sliku smočnice ili kuhinje uvijek se asociraju med, limun i naranče. To su namirnice koje će nas štiti od virusa i bakterija te pomoći uslijed nezaobilaznih prehlada i hunjavica. Ublažit će upaljeno grlo, opskrbiti organizam vitaminom C te 'zakrpati' sve ono što je bolest načela.

U toj slatko-citrusnoj priči nepravedno je izostavljen 'citrus paradisi' odnosno grejpfrut.

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

Zahvaljujući vlaknima i vodi grejp je odan saveznik zdrave i redovite probave Njegov gorkasti okus najčešći je razlog zbog kojeg mirisne klementine i naranče imaju prednost prilikom nabavke zdravih namirnica, no donosimo vam četiri razloga zbog kojeg bi tu sočnu voćku trebali uvrstiti na tjedni jelovnik

1. Smiruje prehladu
Konzumiranje vitamina C vjerojatno neće spriječiti pojavu prehlade, ali će ubrzati njezin prolazak te ublažiti simptome. U slučaju bolesti njegova preporučena dnevna doza je 400 do 500 mg. Jedan grejp osigurava čak 77 miligrama vitamina C.

>> 4 boje koje čuvaju organizam

>> Kako zaštiti organizam od prehlada i viroza?

2. Štiti srce

Grejp obiluje flavonidima. Među njima dominira hesperidin odgovoran za poticanje dobrog kolesterola (HDL) i snižavanje lošeg kolesterola (LDL) i triglicerida. Bogat je i vlaknima, naročito pektinom, neprobavljivim vlaknom topivim u vodi koje ometa apsorpciju masti. Na taj način smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti te visokog tlaka.

3. Blagotvoran je za kožu
Prštavi crveni pigment u ružičastom grejpfrutu ukazuje na prisutnost likopena, antioksidansa koji pomaže tijelu da se suprotstavi starenju stanica uzrokovanog štetnim slobodnim radikalima. Likopen umanjuje rizik pojave nekoliko oblika raka, poput raka crijeva, prostate i pluća.

4. Pomaže pri održavanju težine
Unatoč uvriježenom mišljenju grejp ne topi naslage. Njegovom konzumacijom nećete postati vitki ukoliko se ne pridržavate uravnoteženog režima prehrane, ali će zahvaljujući vlaknima i vodi u njemu sadržanoj biti odan saveznik zdravoj i redovitoj probavi.

Meso i sok grejpfruta mogu smanjiti efektivnost nekih lijekova (poput onih za snižavanje krvnog tlaka, regulaciju srčanog ritma, depresiju, tjeskobu, HIV…) stoga u slučaju njihova uzimanja provjerite sa svojim liječnikom smijete li ih konzumirati.

Pročitaj još
Pročitaj još