S obzirom na niske temperature i hladno lice zime zaboravite na dijete ili bilo kakvo nepotrebno iscrpljivanje organizma. Konzumirajte hranu koja će štiti tijelo i olakšati mu suočavanje s vremenskim uvjetima. U tome će vam pomoći 'rajski citrus' odnosno grejp čije moći jačaju te čiste organizam

Uz zimsku sliku smočnice ili kuhinje uvijek se asociraju med, limun i naranče. To su namirnice koje će nas štiti od virusa i bakterija te pomoći uslijed nezaobilaznih prehlada i hunjavica. Ublažit će upaljeno grlo, opskrbiti organizam vitaminom C te 'zakrpati' sve ono što je bolest načela.

U toj slatko-citrusnoj priči nepravedno je izostavljen 'citrus paradisi' odnosno grejpfrut.

Zahvaljujući vlaknima i vodi grejp je odan saveznik zdrave i redovite probave

Njegov gorkasti okus najčešći je razlog zbog kojeg mirisne klementine i naranče imaju prednost prilikom nabavke zdravih namirnica, no donosimo vam četiri razloga zbog kojeg bi tu sočnu voćku trebali uvrstiti na tjedni jelovnik

1. Smiruje prehladu
Konzumiranje vitamina C vjerojatno neće spriječiti pojavu prehlade, ali će ubrzati njezin prolazak te ublažiti simptome. U slučaju bolesti njegova preporučena dnevna doza je 400 do 500 mg. Jedan grejp osigurava čak 77 miligrama vitamina C.

>> 4 boje koje čuvaju organizam

>> Kako zaštiti organizam od prehlada i viroza?

2. Štiti srce

Grejp obiluje flavonidima. Među njima dominira hesperidin odgovoran za poticanje dobrog kolesterola (HDL) i snižavanje lošeg kolesterola (LDL) i triglicerida. Bogat je i vlaknima, naročito pektinom, neprobavljivim vlaknom topivim u vodi koje ometa apsorpciju masti. Na taj način smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti te visokog tlaka.

3. Blagotvoran je za kožu
Prštavi crveni pigment u ružičastom grejpfrutu ukazuje na prisutnost likopena, antioksidansa koji pomaže tijelu da se suprotstavi starenju stanica uzrokovanog štetnim slobodnim radikalima. Likopen umanjuje rizik pojave nekoliko oblika raka, poput raka crijeva, prostate i pluća.

4. Pomaže pri održavanju težine
Unatoč uvriježenom mišljenju grejp ne topi naslage. Njegovom konzumacijom nećete postati vitki ukoliko se ne pridržavate uravnoteženog režima prehrane, ali će zahvaljujući vlaknima i vodi u njemu sadržanoj biti odan saveznik zdravoj i redovitoj probavi.

Meso i sok grejpfruta mogu smanjiti efektivnost nekih lijekova (poput onih za snižavanje krvnog tlaka, regulaciju srčanog ritma, depresiju, tjeskobu, HIV…) stoga u slučaju njihova uzimanja provjerite sa svojim liječnikom smijete li ih konzumirati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju