Sunčevo zračenje toliko je jako i štetno da u posljednje vrijeme svakodnevno slušamo o sve češćim alergijama i bolestima kože. Iako kreme za sunčanje u velikoj mjeri mogu spriječiti ovakve negativne posljedice postoje i mračne tajne o kojima svakako morate voditi računa kada kupujete kremu sa zaštitnim faktorom

Opasni sastojci
U želji da budu što inovativniji i što primamljiviji brojni proizvođači u kreme za sunčanje dodaju sastojke kao što su vitamin A protiv starenja kože. No upravo ovaj vitamin u kombinaciji sa snažnim sunčevim zračenjem može biti vrlo štetan za kožu te potaknuti razvoj raka kože.

I sastojci kao što su oxybenzone i octinoxate koji se nalaze u brojnim kremama za sunčanje su povezani sa snažnim alergijskim reakcijama kože.

Rok trajanja
Prije nego iz torbe za plažu izvučete omiljenu kremu za sunčanje koju ste koristili cijelu prošlu sezonu obavezno provjerite rok trajanja.

Iako većina krema ima rok trajanja i do tri godine izlaganje kreme visokim temperaturama kao što su one na plaži može poništiti njezino djelovanje. Upravo zbog toga pokušajte kremu držati čim više u hladovini.

>> Priručnik za sunčanje: Pretvorite neprijatelja u prijatelja!

>> Oprez! Kreme za sunčanje mogu naštetiti zdravlju

Zaštita od UVA i UVB zračenja
Većina krema za sunčanje ima naznačenu zaštitu od UVB zračenja, no UVA zrake su one koje uzrokuju prerano starenje kao i rak kože pa bi vaša krema svakako trebala sadržavati zaštitu od oba faktora.

Ako niste sigurni ili na vašoj kremi nije naznačeno pročitajte sastav kreme i potražite neke od ovih sastojaka koji vrlo učinkovito štite od UVA zraka: Titanium dioxide, zinc oxide, avobenzon, ecamsule.

Reklame uzimajte s dozom opreza
Iako zvuči nevjerojatno, reklame kao i natpisi na ambalaži poput: 'vodootporna krema' ili 'cjelodnevna zaštita sa samo jednim nanošenjem' mogu biti neistiniti.

Niti jedna krema vam ne može pružiti potpunu zaštitu od sunca tijekom cijelog dana samo jednim nanošenjem zato kremu koristite svaka dva sata ili svaku put kada izađete iz vode.

Isto tako SPF brojke od 2 do 90 koje simboliziraju razinu zaštite također mogu biti lažne. Kako bi si olakšali život koristite se ovim jednostavnim pravilom koje preporučuju stručnjaci. Ako ste svjetle puti koristite SPF 50, a ako je vaša koža tamnija koristite SPF 30. Više od toga vam nije potrebno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju