Med je najsavršeniji proizvod prirode jer se u njemu nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Stoga ne čudi da je on neizostavna namirnica u mnogim kućanstvima, a pravilnom konzumacijom ovaj sladak i gust sok pretvara se u lijek.

Uzimate li med bez tekućine, poželjno ga je držati u ustima sve dok se ne otopi. Kada ga stavljate u čaj morate paziti da napitak nije prevruć jer se prevelikim zagrijavanjem gube njegova ljekovita svojstva. Zbog lake probavljivosti trenutno vraća energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost.

Med smo najčešće navikli uzimati kada smo prehlađeni, no njegova svojstva pomažu zdravlju i u mnogim drugim slučajevima.

Otkrijte pet dobrobiti meda koje niste znali ili na koje bismo se svakako trebali podsjetiti.

1. Saveznik je kod zacjeljivanja porezotina i opeklina
Ako rana nije velika, stavite na nju malo meda i brže će zacijeliti.

2. Olakšava mamurluk
Fruktoza ubrzava oksidaciju alkohola u jetri. Med sadrži približno jednake količine glukoze i fruktoze pa može izazvati takvu reakciju, odnosno potaknuti brže izgaranje alkohola u organizmu. Stoga, slijedeći put kada pretjerate s pićem, pojedite dvije, tri žlice mede.

3. Može pomoći u borbi protiv raka
Istraživanja na miševima pokazala su da neke vrste meda mogu spriječiti rast stanica raka. No, još se ne zna sa sigurnošću vrijedi li to i kod ljudi. Ipak, nije naodmet tu i tamo posegnuti za staklenkom meda.

>> 5 namirnica koje se nikada ne kvare

>> Kratko i slatko: Istopite 3 kilograma u 5 dana

4. Slađi je od šećera
To znači da će manja količina meda dovoljno zasladiti napitak, a broj kalorija bit će manji.

5. Sadržava antioksidanse
Što je med tamniji, to sadržava više antioksidansa, prirodnih spojeva koji pomažu u obnovi oštećenih stanica što može povećati rizik od bolesti srca ili kancerogenih oboljenja. Dovoljna dnevna doza je dvije, tri žličice meda ako uz to konzumirate i dovoljno voća i povrća.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju