Nakon napornog tjedna u kojem smo tijelo, pogotovo kralježnjicu, podvrgavali izazovima sjedačkog života te neprirodnim i pasivnim položajima, izdvojite barem 45 minuta vremena za tjelovježbu kojom ćete razgibati tijelo i učiniti ga čvršćim i zategnutim. U tome vam uvelike može pomoći joga, bez obzira na stupanj fizičke forme u kojoj se nalazite

U hatha jogi (put joge koji koristi položaje, odnosno fizičko tijelo kao instrument za spoznaju i povećanje svjesnosti), neovisno o tome radi li se o mirnijim stilovima ili onim dinamičnijim poput Ashtange ili Vinyase, postoje asane (položaji) koje čine temelj prakticiranja joge te vraćaju vitalnost, ravnotežu i stabilnost tijela i uma.

Joga vam uvelike može pomoći prilikom ublažavanja bolova u kralježnici i postizanja fit tijela

Asana doslovno znači sjedalo, odnosno ono na čemu sjedimo – a to je zdjelica. Ona daje čvrst temelj našoj kralježnici, koja je osnova svakog joga položaja: pregibamo je unaprijed, unatrag, izdužujemo, uvrćemo, preokrećemo...

>> Ne želite bore i sijede? Okrenite se naglavačke!

Nekoliko temeljnih položaja koji su dio prve serije ashtanga joge izdužit će i revitalizirati kralježnicu, pospješiti cirkulaciju i poboljšati cjelokupno držanje. A kako ih treba pravilno izvoditi pokazala nam je Danijela Martinović koja tijelo održava čvrstim i fit upravo redovitim vježbanjem joge.

1. TRIKONASANA (trokut)
TROKUT je jedna od najvažnijih stajaćih poza u svim stilovima yoge. Razvija snagu, gipkost i izdržljivost te otvara zdjelicu. Pomaže nam otkloniti napetost i stres te pronaći unutarnju ravnotežu i mir. Pomaže kod bolnih leđa, posebno u trudnoći. Simbolično, trokut predstavlja ujedinjenje uma, tijela i duha.

>> Jogom do elastične kože bez celulita

2. PARSHVAKONASANA (položaj bočnog istezanja)
POLOŽAJ BOČNOG ISTEZANJA isteže obje bočne strane tijela, od pete do prstiju na ispruženoj gornjoj ruci. Osim što otvara ramena, kukove, prepone, prsni koš i pluća, izdužuje struk i kralježnicu te stimulira sve unutrašnje organe.

3. PURVOTTANASANA (istezanje prednje strane tijela)
PURVOTTANASANA ili POLOŽAJ INTENZIVNOG ISTEZANJA ISTOKA (PREDNJE STRANE TIJELA) pomaže nam otvoriti srce i našu emocionalnu stranu, što ponekad može biti vrlo izazovno i zahtjevno. Aktivira četvrtu čakru: pomaže nam ukloniti emotivni 'štit' koji smo izgradili kroz život, a koji se očituje kroz zatvoreni prsni koš i upala ramena.

4. MARICHYASANA c (položaj mudraca Marichyja)
Ovaj twist se ponekad naziva i POLOŽAJEM MUDRACA. Postoji više varijacija ove asane, jer je vrlo važno da bude prilagođena vježbaču kako ne bi došlo do ozljeda.

Stimulira um i uklanja umor, probavne i menstrualne probleme. Kao i sve intenzivne rotacije kralježnice, snažno stimulira sve unutrašnje organe i živčani sustav. Otvara prsni koš i isteže ramena.

5. URDHVA DHANURASANA (most ili položaj luka prema gore)
POLOŽAJ MOSTA na fizički i simbolički način spaja našu čvrstu, 'zemaljsku' energiju sa onom suptilnijom, 'nebeskom'. Tvori sponu između prošlosti i budućnosti, čineći nas svjesnijima o 'ovdje i sada'.

Ova izazovna i napredna asana intenzivno otvara prsni koš, stoga pomaže otpuštanju svih zatočenih emocija i starih strahova.

O autorici teksta:
Sandra Đidara Bianco je osnivač GaiaYoga škole i prvog hrvatskog programa za obuku učitelja utemeljenog 2006. godine. Certificirana je učiteljica yoge (E-RYT 500) sa dugogodišnjim iskustvom prakticiranja i podučavanja Ashtanga Vinyasa joge i pranayame. Savjetnica je za Hrvatsku pri European Yoga Federation i International Advisor of World Yoga Council.

Tragajući za korijenima joge i njenom dubljem razumijevanju, imala je priliku učiti od najboljih svjetskih majstora: Sharath Rangaswami, Richard Freeman, Lino Miele, Paul Dallaghan...

Osim redovnih satova koje drži u GaiaYogi, vodi obuku za joga učitelje, radionice i rezidencijalne yoga seminare po svijetu (Indija, Bali, Tajland, USA...) te surađuje s internacionalnim yoga školama.

Više: www.gaia-yoga.com
GaiaYoga škola i shala, Gundulićeva 19, Zagreb

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju