U moru informacija o hrani i njezinu utjecaju na zdravlje, pravi odabir prehrane za vas i vašu obitelj može izgledati kao prilično težak i zbunjujući zadatak. Pročitajte kojih biste se 5 namirnica trebali odreći ukoliko želite dugoročno sačuvati zdravlje i bolju kvalitetu života

Bijeli kruh
Sigurno ste već puno puta čuli savjet kako treba izbjegavati bijeli kruh i općenito, bijelo brašno, jer štetno djeluju na naš organizam. Suvremenom preradom pšenice to je brašno izgubilo sve vitamine, vlakna i druge važne hranjive sastojke u naše tijelo koje ne zna kako bi ga trebalo pravilno probaviti, što izaziva mnoge probleme.

>> 5 ugljikohidrata gorih i od bijelog kruha

Suvremenom preradom pšenice bijelo je brašno izgubilo sve vitamine, vlakna i druge važne hranjive sastojke

Usto, rafinirano bijelo brašno izbijeljeno je kloridom i tretirano bromidom, a te su kemikalije povezane s bolestima štitnjače i oštećenjima nekih drugih organa.

Smrznuta hrana
Većina konvencionalno pripremljene smrznute hrane sadrži razne konzervanse, hidrogenizirana ulja, prerađenu sol i druge umjetne sastojke.

>> 'Podmukla' žitarica koja krije 3 opasnosti za naše tijelo

Pritom ne zaboravimo da su ta jela već prethodno kuhana te su izgubila gotovo sve hranjive sastojke, od kojih neće ostati ništa nakon što ih 'dokrajčimo' kod kuće u mikrovalnoj pećnici. Zato se takva pakiranja (uz tek malobrojne iznimke) i nazivaju 'zamrznuta bolest' te bismo ih trebali svakako izbjegavati.

Suhomesnati proizvodi
Društvu namirnica s opasnim namjerama pripadaju i brojni suhomesnati proizvodi.

Stoga dobro razmislite sljedeći put prije negoli posegnete za kakvom salamom, kobasicom ili hot dogom, jer te namirnice obiluju nitratima, nitritima i drugim kemijskim konzervansima koji su povezani sa srčanim i kancerogenim oboljenjima. Jedete li takvu hranu, najprije provjerite njezine sastojke.

Kokice iz mikrovalne pećnice
Naoko bezazlene, pucketave kokice iz mikrovalne pećnice, u kojima uživate dok gledate uzbudljivi film, zapravo su štetne za organizam. Najčešće je to genetski modificirani kukuruz začinjen prerađenom soli i raznim kemikalijama, aditivima i pojačivačima okusa.

>> Kokice i gazirano piće kalorični su kao 3 hamburgera

Povrh svega, kokice iz 'mikrovalke' sadrže i kemijski sastojak diacetil koji štetno djeluje na pluća i uzrokuje razne druge bolesti. Ipak, kokice mogu biti i zdrava namirnica – odaberite sjeme iz organskog uzgoja i ispecite ga u loncu koristeći zdravije sastojke poput kokosovog ulja i himalajske soli.

'Dijetalni' proizvodi
Današnje tržište preplavljeno je brojnim tzv. 'dijetalnim' proizvodima koji sadrže umjetna sladila poput aspartama ili sukraloze, a koji su povezani s neurološkim oštećenjima, probavnim problemima i endokrinim poremećajima.

Također, mnogi takvi proizvodi sadrže razne kemijske spojeve koji nadomještaju masnoće i druge prirodne sastojke uklonjene kako bi se smanjila kalorijska vrijednost proizvoda. Radije odaberite cjelovite i prirodne namirnice, čak i ako imaju više masnoća, jer ukoliko su uzgojene prirodnim putem one će doprinijeti vašem zdravlju, a vaše tijelo reći će vam – hvala!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju