1. USPJEH
Nakon uspješno savladanog zadatka najčešće se volimo nagraditi brzim i nezdravim zalogajima pokazalo je nedavno istraživanje. Razlog tome je povećana razina adrenalina ali i trenutni osjećaja sreće zbog kojeg udovoljavamo niskim 'strastima'.
U stanju smo pojesti i do 70 posto više čokolade i slatkiša ukoliko se nalaze u prozirnim posudama i na vidljivom mjestu
>>Napitak koji diže energiju na 100 posto
Zanimljivo je da se u periodu koji prethodi ostvarivanju cilja ljudi suzdržavaju od primjerice slatkog i posežu za zdravim zalogajima u obliku voća. Stručnjaci tvrde kako je razlog fokusiranost na budućnost i želja za ostvarivanjem cilja kojoj smo spremni podrediti mnogo toga.
>>10 uvjerljivo najmoćnijih metoda u borbi protiv kolesterola
2. MARKETINŠKI TRIKOVI
Prilikom kupnje proizvoda većina ljudi povedena je izgledom primamljivo upakiranih proizvoda, a na čiji sastav na poleđini nažalost uopće ne obraćaju pažnju.
Stručnjaci tvrde kako bi se puno zdravije hranili kada bi bili upućeni u sastav proizvoda koji konzumiramo jer osim velike kalorijske vrijednosti brojni proizvodi sadrže sastojke koji su štetni za naše zdravlje.
3. UVIJEK DOSTUPNE GRICKALICE
Prozirne posude u kojima držimo nezdrave grickalice i slatkiše najčešći su razlog zašto za nepotrebnim zalogajima posežemo i kada nismo gladni.
>>2 ultra efikasne 'pržilice' masnoće
Naime dokazano je da smo u stanju pojesti i do 70 posto više čokolade i slatkiša ukoliko se nalaze u prozirnim posudama, a tri puta je veća vjerojatnost da ćemo za nezdravim zalogajima posegnuti kada su nam pred očima.
4. DIJETALNI SOKOVI
Umjetna sladila koja se nalaze u dijetalnim napicima ometaju povratne veze mozga, živaca i hormona koji ne mogu obavljati svoje funkcije, osim toga umjetna sladila mogu poremetiti i osjećaj sitosti.
Iako se dijetalnim napicima unosi manja količina kalorija u organizam, mozgu i tijelu svejedno je potrebna doza energije kako bi bili u optimalnoj funkciji. Kada organizam ne dobije što traži počinje pojačano žudjeti za većom količinom šećera što nam povećava apetit i tjera nas zda posegnemo za dodatnim zalogajčićem.
5. DOSADA
Hrana postaje sve moćniji izvor utjehe, a unos velikih količina šećera za kojima najčešće posežemo u trenucima dosade izazivaju opterećenje gušterače i stvaraju pritisak na inzulin, pri čemu dolazi do ciklusa pada i rasta šećera.
Stoga variramo od osjećaja euforije kojeg izaziva loši trio (šećer+mast+kofein) do frustracije (hipoglikemija+prazne kalorije). Traženje utjehe izaziva pojačani osjećaj psihičkog stresa koji dodatno raste 'udarima' koje šećer i slani nezdravi zalogaji vrlo učinkovito rade.