1. Jelovnik restorana
Jeste li ikada čuli da je netko oprao ruke zbog držanja jelovnika? Možda je vrijeme da to počnete raditi jer preko njega prođe preko stotine ruku ljudi koji imaju različite higijenske navike.
S obzirom da virusi na nekoj površini mogu živjeti i do 18 sati, sjetite se ove informacije sljedeći puta kada naručite hranu u restoranu.
2. Ukrasno voće
Istraživanja su pokazala da su kriške limuna, naranče ili nekog drugog voća koje se koristi kao ukras na čaši pića u noćnim klubovima i kafićima pravo leglo bakterija i mikroba.
Na uzorcima čaša ukrašenih limunovom koricom ili kriškom pronađeno je više od 25 različitih mikroorganizama među kojima je bila i opasna bakterija Escherichia coli. Sljedeći puta kada naručite piće sjetite se ove informacije i zamolite konobara da vam donese piće bez voćnih ukrasa.
3. Kvake na zahodskim vratima
Iako većina ljudi koja drži do higijene pere ruke nakon korištenja wc-a, postoje i oni koji to ne smatraju neophodnim. Upravo zbog toga ne hvatajte kvaku nakon pranja ruku već uzmite papirnati ubrus kojim ćete otvoriti vrata.
4. Posude za sapun
Bez obzira na vašu namjeru da operete ruke nakon korištenja zahoda, prije nego dođete do željenog sapuna prljavim rukama morate dotaknuti posudu za sapun.
Istraživanje je pokazalo kako je na posudama za sapun pronađeno fekalnih bakterija. Isto tako takve posude se ne održavaju redovito i uvijek su vlažne pa su idealno mjesto za stvaranje bakterija.
>> 5 najprljavijih mjesta u kuhinji
>> 9 neočekivanih ubojica prljavštine
5. Košarica i kolica za kupovinu
Ručke od kolica ili košarice za kupovinu pravo su leglo zaraze. Na navedenim mjestima pronađeno je više različitih bakterija i virusa nego u zahodu restorana.
Uvijek u autu imajte vlažne maramice koje će vam dobro doći u ovakvim situacijama. Isto tako, izbjegavajte hranu koja se nudi kao uzorak za degustaciju u trgovinama.