Odlučili ste iz prehrane izbaciti bijeli kruh, no jeste li sigurni da ste time svoj organizam lišili svih ugljikohidrata kojima su u preradi oduzeta hranjiva svojstva? Naime, osim bijelog kruha postoje i neke druge namirnice koje sadrže vrlo malo ili nimalo nutricionističke vrijednosti. Provjerite ima li u vašoj kuhinji 'uljeza' čija porcija sadrži i više od preporučene dnevne količine ugljikohidrata važnih za opskrbljivanje tijela energijom1. Kava s puno šećera, šlagom i čokoladom

U kavi s raznim slatkim dodacima može se skupiti i do 400 kalorija, i tako ovaj napitak može činiti cijeli jedan obrok ili vrlo izdašan desert! Nadalje, može sadržavati količinu ugljikohidrata poput velike porcije tjestenine: 60 do 80 grama.

>> 4 namirnice zbog kojih izgledamo deblji nego što jesmo

2. Voćni shakeovi
Ne možete li početi dan bez shakea ili frapea držite se količine od najviše dva decilitra koja sadrži oko dvadeset grama ugljikohidrata.

>> 10 namirnica koje nas pomlađuju 10 godina

U pet decilitra istog napitka može se skupiti i do 75 grama ugljikohidrata i 65 grama šećera.

U kavi s raznim slatkim dodacima može se skupiti i do 400 kalorija

3. Krekeri sa sirom
Ne sadrže astronomsku količinu ugljikohidrata, ali vrlo su loši jer nemaju nijednu drugu hranjivu tvar.

Puni su aditiva, kemikalija i umjetnih boja, a mogu sadržavati i kukuruzni sirup krcat fruktozom. Nemojte da vas zavara organska verzija - možda ima manje umjetnih sastojaka, ali prerađeno brašno i punomasni sir ni ovdje nećete izbjeći.

4. Muffini
Omiljena jutarnja poslastica može sadržavati čak 64 grama ugljikohidrata i više od trideset grama šećera.

Ako je napravljen od prerađenog brašna, šećera i maslaca ne razlikuje se od komada torte. Stoga se držite manjih muffina, mase otprilike pedest grama i ako je moguće kupujte one od cjelovitog zrnja.

5. Voćni jogurt
Običan jogurt odličan je izbor za užinu prije vježbanja i kasno navečer, ali onaj s komadima voća druga je priča.

Jedna porcija običnog jogurta sadrži između 12 i 15 grama ugljikohidrata, a onaj s voćem može sadržavati i do trideset, od čega je polovica prerađenih ugljikohidrata koji brzo izgaraju. Puno zdravija varijanta je da uz običan jogurt grickate svježe voće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju