Zlopamtilo koje ne oprašta ni najtanji komadić kolača spori je metabolizam, jedan od najčešćih krivaca za višak kilograma koji se uporno prikazuje na vagi. No postoje rješenja kako mu doskočiti i povećati brzinu, a tijelo prisiliti na prestanak skladištenja i nagomilavanja sala

Metabolizam označava skup kemijskih procesa koji se odvijaju u našem organizmu kako bi ga održali na životu. Zbog njih organizam raste, razmnožava se i u mogućnosti je održavati svoju strukturu.

Kad isklešete mišiće, oni će sami trošiti više kalorija nego što ste ih trošili inače i tako održavati vašu idealnu težinu

>>4 napitka koji će usukati svaki trbuh

No, brzina kojom se ti procesi odvijaju utječe, između ostalog, i na našu težinu. Osoba sa sporim metabolizmom teže koristi  kalorije unesene u organizam koje se skladište u obliku masnih jastučića. Dobra vijest je da se brzina metabolizma može potaknuti.

>>3 razloga zašto nam grejp otapa kilograme

1.Vježbanje
Povećajte vašu fizičku aktivnost, bilo povećanjem broja vježbanja na tjedan, trajanjem vježbanja ili vašom rutinom vježbanja.

2. 20 grama ugljikohidrata prije vježbanja

Prigrizite nešto što ima od 11 do 20 grama ugljikohidrata prije vježbanja ujutro kako bi tijelu rekli da ste budni i kako biste tijelu osigurali supstance za vježbanje. Ako to ne učinite tijelo će nastaviti s otpuštanjem glikogena iz jetre.

3. Mini-obroci
Konzumirajte više malih obroka tijekom dana umjesto dva velika obroka. Pridržavajte se ovog režima hranjenja:  jelo-međuobrok-jelo-međuobrok-jelo,koji će  zadržati vaš probavni sustav na višoj razini.

4.Kofein

Razmislite o, uz liječničko odobrenje, konzumiranju pića koje sadrže kofein ujutro i kasnije popodne kako bi malo ubrzali metabolizam. Kofein poznato je  djeluje kao stimulans. 

5. Dodatna doza vitamina

Uzimajte dnevnu dozu multivitamina kako biste bili sigurni da dobijate dovoljno vitamina i minerala koji omogućuju da probavite hranu kako treba.

6. Voda
Povećajte unos tekućine na minimalno dvije litre vode dnevno jer kako je već poznato voda pospješuje izbacivanje toksina iz organizma i idealna je u borbi protiv 'lažnih' signala gladi.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju