Glavobolja je vrlo česta pojava koja pogađa i stare i mlade. To je najčešći oblik boli koji se događa gotovo svakodnevno, a da nismo niti svjesni da se uzročnici nalaze svuda oko nas. Donosimo 6 najčešćih uzročnika glavobolje kojih se lako možete riješiti

1. tablete
Tablete protiv bolova mogu vam olakšati i riješiti vas glavobolje, no isto tako upravo one mogu biti uzročnici iste. Prekomjerno ili redovito uzimanje lijekova za glavobolju nakon nekog vremena prelazi u naviku i vaše tijelo ih više ne prepoznaje.

2. Kava
Prevelike količine kave mogu spriječiti glavobolju, ali i pojačati. Dvije šalice kave dnevno, jedna ujutro i jedna poslije ručka ili večere optimalna je količina koje bi se trebali pridržavati.

3. Šećer u krvi
Prigode poput blagdana ili rođendana najčešće prolaze uz bogatu trpezu i mnogo kolača i ostalih slastica. Previše slatkog i ugljikohidrata uz vrlo malo proteina mogu uzrokovati snažne glavobolje. Povišena razina šećera u krvi jedan je od najčešćih uzročnika glavobolje zato budite umjereni.

4. Hrana
Postoji hrana koja je snažan 'okidač' koji može izazvati glavobolju. Kikiriki, crno vino i čokolada poznati su uzročnici bolova zbog velike količine aminokiselina i tiramina. Isto tako mesne prerađevine poput hrenovki, kobasica i raznih salama također mogu izazvati glavobolju.

5. Dehidracija
Jeste li se ikada našli na radnom mjestu i tijekom dana vas uhvati snažna glavobolja? Najčešći uzrok je dehidracija. Kavopije bi posebno trebali ispijati više vode jer kava je snažan diuretik. Imajte pored sebe bočicu od pola litre vode i pijuckajte ju tijekom cijelog dana.

>> Prirodnim lijekom protiv glavobolje

>> Ublažite mamurluk u samo 5 koraka

6. Mirisi
Iako su ugodni mirisi vrlo primamljivi, oni mogu itekako izazvati neugodnu bol. Snažni mirisi parfema, svijeća, sapuna ili losiona mogu uzrokovati glavobolju pa upravo zbog toga izbjegavajte snažne arome, posebno u zatvorenom prostoru.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju