Koliko pazite što jedete, jednako pažljivi trebali biste biti i kada je riječ o napicima koje unosite u organizam. Kako je ponuda sokova i drugih napitaka sve bogatija, tako s polica trgovina vreba i sve više 'zamki'. Tekućine koje bi trebale biti zdrave, napuniti nas energijom i hranjivim tvarima zapravo su krcate šećerom i aditivima čija je imena nemoguće izgovoriti

Lako je to shvatiti samo pročitavši etiketu sa sastojcima, stoga sljedećeg puta tijekom kupovine izdvojite nekoliko sekundi i provjerite koliko se šećera i kalorija krije u napitku kojim ste namjeravali ugasiti žeđ.

I jedna napomena: voda i biljni čajevi izbor su s kojim ne možete pogriješiti

1. 'Prirodni' sokovi
Sokovi koji se prodaju pod etiketom prirodni većinom su samo voda kojoj su dodane boje i šećer. Ako želite zdravi napitak sami iscijedite voće ili kupujte samo one sokove koji su proizvedeni od prirodnog soka bez dodatka sladila.

Većina energetskih pića krcata je kofeinom i šećerom zbog čega će vas na kratko 'podići', ali vas i vrlo brzo 'spustiti'

2. Voda s okusom
Voda s okusom možda osigurava malu količinu vitamina, ali je također puna šećera. Zato je treba izbjegavati, a dobro je obratiti pažnju i kod kupovine obične vode u boci. Ako na etiketi među sastojcima piše još nešto osim vode i prirodnih dodataka, ostavite je na polici.

3. Gazirana pića
Njihovom okusu koji nagriza grlo i osvježava teško je odoljeti, ali osim toga kratkotrajnog užitka, gazirana pića neće vam donijeti ništa dobro. Puna su šećera i praznih kalorija, često sadrže i kofein, nemaju nikakvu hranjivu vrijednost, a njihov glavni sastojak fosfat ima toksično djelovanje: može ubrzati proces starenja, odnosno pridonijeti uništavanju tijela.

>> Napitak koje ubija sve neugodne tjelesne mirise

4. Kokteli
Primamljive mješavine voćnih likera i žestica mogu sadržavati i do vrtoglavih 880 kalorija, što je osam puta više od čašice ruma. Dobra je okolnost što se konzumiraju uglavnom samo ljeti.

5. Frape
Voće je zdravo, ali voćni frape od jedne litre koji se nudi u prodaji može brojati i do 700 kalorija i samo dva grama proteina, zbog velikog udjela šećera. Kalorije iz bilo koje hrane pretvaraju se u masnoću ako pojedete više nego što potrošite. Volite li frape izmiksajte ga kod kuće i njime zamijenite obrok, primjerice večeru.

6. Žestoka pića
Umjerena konzumacija alkohola, jedno do dva pića tjedno, podiže razinu dobrog kolesterola, potiče krvotok i ubrzava metabolizam, ali ako pijete više od toga rizik od debljanja i drugih zdravstvenih problema se povećava. Istraživanje Američkog društva za prevenciju i istraživanje raka pokazalo je da je smrtnost uzrokovana rakom bila 36 posto veća kod ljudi koji su bili ovisni o alkoholu nego kod onih koji su ga konzumirali umjereno ili nisu uopće.

7. Energetska pića
Većina energetskih pića krcata je kofeinom i šećerom zbog čega će vas na kratko 'podići', ali vas i vrlo brzo 'spustiti'. Zato, kada osjetite umor ili pomanjkanje koncentracije posegnite za šalicom zelenog čaja ili pojedite šaku očišćenih oraha.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju