Nijedan dodani šećer ne pridonosi zdravlju, ali je jedan od najčešće korištenih dodataka hrani. S obzirom da je dobro poznato kako je bijeli šećer najmanje zdrav, doznajte kojih se sedam manje štetnih alternativa nudi na tržištu i na koje ih je načine najbolje koristiti

 

1. Agava nektar (60 kalorija po žlici)

Sadrži 50 posto više kalorija od bijelog šećera, ali je isto toliko i slađi pa se koristi u puno manjim količinama. S obzirom da 90 posto nektara agave čini fruktoza ne preporuča je se koristiti često jer prehrana krcata fruktozom u kratkom vremenu može uzrokovati otpornost na inzulin. Agavu nektar najbolje je koristiti kod pečenja.

2. Javorov sirup (52 kalorije po žlici)

Za razliku od onog koji se koristi za palačinke te ostalih šećera, pravi javorov sirup sadrži više mangana, riboflavina (vitamina B2), cinka, magnezija, kalcija i kalija. Možete ga upotrijebiti za zobenu kašu, kao umak za salatu, u glazuri, čokoladnim preljevima, na pečenom korjenastom povrću i, naravno, na palačinkama i vaflima.

3. Med (64 kalorije po žlici)

Najsavršeniji proizvod prirode bogat je glukozom, najjednostavnijim oblikom šećera, zbog čega je odličan izbor nakon vježbanja. Dobro je znati i da obrađeni med nije ništa manje hranjiv od sirovog. Štoviše, grijani i filtrirani med sadrži čak i više antioksidansa.

4. Melasa (58 kalorija po žlici)

Gusti, slatki tamnosmeđi ili tamnozeleni sirup nastaje kao ostatak nakon kristalizacije u postupku proizvodnje šećera. Žlica melase osigurava deset posto dnevne preporučene količine bakra, željeza, kalcija, megnezija i kalija.

Svjetlije varijante melase sadrže manje hranjivih tvari i više šećera. Njezin intenzivan okus najbolje će pasati uz jela poput zapečenog graha, voćne shakeove, u marinadama, kolačima i keksima.

5. Stevija (nula kalorija po žlici)

Derivat lista istoimene biljke, stevija je prirodni zaslađivač koji snižava razinu šećera u krvi, visoki krvni tlak i smanjuje osjećaj gladi. Čak je 300 puta slađa od bijelog šećera pa se koristi u minimalnim količinama. Njezina primjena je vrlo široka, od raznih napitaka do hrane pripremljene na razne načine, uglavnom pečene.

6. Turbinado šećer (45 kalorija po žlici)

Smeđkasta boja ovog sirovog šećera kojemu je u centrifugi isprana melasa dolazi upravo od melase. Razlika između turbinado i bijelog šećera, kad je riječ o hranjivosti, zanemariva je. Prednost turbinada je što će desertima dati intenzivniji okus, a posebno je ukusan ako ga u većim kristalima posipate po keksima, muffinima i sličnim slasticama.

Slika nije dostupna Što jesti kada barem na jedan dan želimo tijelo osloboditi od šećera?

7. Smeđi šećer (52 kalorije po žlici)

Dok za smeđu rižu vrijedi da je zdravija od bijele jer je nerafinirana, nije isti slučaj sa smeđim šećerom. Nije smeđi zato jer je nerafiniran, već zato jer mu je dodana melasa. Zbog toga se također treba koristiti u malim količinama za pojačavanje okusa i dodavanje vlažnosti kod pečenja i glazura.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju