Koliko je paste za zube potrebno nanijeti, koliko dugo četkati i koji proizvod odabrati? Olakšali smo izbor uz nekoliko činjenica koje morate znati o sredstvima za njegu zubi

FLUOR JE NUŽAN
U moru sastojaka, ono što vaša zubna pasta obavezno mora sadržavati jest fluor, bez obzira da li treba izbijeliti zube, osvježiti dah ili zaštititi desni. Stomatolozi tvrde da pranje zubi dva puta dnevno pastom koja sadrži fluor može spriječiti oštećenja zubi i do 40 posto.

POTVRDA ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE
U slučaju paste za zube, dokaz o provjerenosti proizvoda mora dolaziti od stomatološke ustanove poput Udruge stomatologa i mora biti jasno označen na pakiranju. Proizvodi koji nemaju takvu potvrdu često su mnogo jeftiniji od ostalih, no uštedu na štetu zdravlja zubi biste kasnije mogli skupo platiti.

PASTE ZA IZBJELJIVANJE DJELUJU – DONEKLE
Zahvaljujući abrazivnim sastojcima ili posebno oblikovanim česticama, paste za zube zadužene za izbjeljivanje mogu ukloniti mrlje na zubima te tako donekle pridonijeti njihovoj bjelini. No ne sadrže izbjeljivače koji se koriste pri profesionalnom izbjeljivanju te ne mogu toliko vidljivo doprinijeti sjajnoj bjelini zubi kao što to može postupak izbjeljivanja kod stomatologa.

MANJE JE VIŠE
Četkica potpuno prekrivena pastom za zube neće ih očistiti ništa bolje nego polovica te količine. Učinak je isti, a pasta traje duže ako je nanosite manje. Stoga zanemarite količinu paste za zube koju vidite na reklamama - za najbolji učinak nanosite kapljicu paste veličine zrna graška.

VAŽNIJE JE KAKO NEGO ČIME
Ako koristite najbolju četkicu i najbolju pastu, a ne koristite ih pravilno, nećete vidjeti rezultate. Pravilan način pranja zubi uključuje držanje četkice djelomično okomito, otprilike pod kutom od 45 stupnjeva, kako bi dlačice dospjele i na područje između zubi i desni, te četkanje malim kružnim pokretima u trajanju od najmanje jedne minute.

NEOBIČNI SASTOJCI
Neka vas ne iznenadi ako na popisu sastojaka zubne paste naiđete na morsku travu, deterdžent, gumu i slično, jer svaki od tih sastojaka ima svoju funkciju i koliko god bizarno zvučali, ti sastojci su provjereni i odobreni i sastavni su dio većine sredstava za njegu zubi.

>> VIDEO: Hrvati na samom dnu po higijeni zubi

>> 5 trikova za lijep osmijeh i zdrave zube

PASTA ILI GEL?
Sredstvo za njegu zubi jednako je učinkovito u obliku paste ili gela, sve dok sadrže spomenute važne sastojke. Jedina razlika je u teksturi i okusu, stoga je izbor samo na vama – odaberite proizvod koji vam njegu zubi čini ugodnijom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju