Važnu preventivnu ulogu u zaštiti djeteta tijekom razvoja u maternici i od bolesti u kasnijem životu ima majčina uravnotežena ishrana. Zato je izuzetno važno da tijekom trudnoće dijete dobiva sve važnije nutrijente od majke koja ne bi trebala jesti 'za dvoje' nego kvalitetno i raznovrsno. U toj misiji svaka savjesna trudnica trebala bi posegnuti za ovim super namirnicama

JAJA
Iako se trudnicama ne preporuča konzumiranje hrane koja u svom sastavu sadrži sirova jaja, isključivo zbog moguće zaraze salmonelom, to nikako ne znači da jaja treba izbaciti iz prehrane.

>>5 vitamina bez kojih ne smije proći dan

Naprotiv jaja su prepuna proteina, željeza, folne kiseline i omega-3 masnih kiselina. Bjelanjak se po svom sastavu smatra idealnim izvorom proteina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u savršenim omjerima, dok žumanjak sadrži  ključnu tvar za razvoj bebinog mozga, kolin.

JAGODE
Za buduće majke od velike je važnosti konzumirati jagode zbog bogatstva voćnih kiselina posebice folne kojom jagoda premašuje gotovo sve voće, osim toga obiluje željezom za čiju absorpciju je važan vitamin C koji se također nalazi u ovom plodu.

>>5 moćnih žitarica za kojima žudi vaše tijelo

Bogatstvo esencijalnim antioksidansima beta-karotenom i vitaminom E čini ih važnim za imunološki sustav majke i djeteta.

ŠPINAT
Potreba za folnom kiselinom u trudnoći gotovo se povećava za sto posto, stoga je izuzetno važno konzumirati namirnice bogate ovom 'mimozom' među vitaminima koju u najvećem postotku nalazimo u špinatu koji je važan za rast fetusa i pravilan razvoj novog živčanog sustava. 

Osim toga špinat obiluje kalijem, u jednoj šalici svježih zelenih listića možete dobiti skoro 200 posto vrijednosti dnevnog unosa vitamina K1 koji pomaže u izgradnji jakih kostiju majke i fetusa. Bogat je manganom, magnezijem, cinkom i fosforom.

BUČINE SJEMENKE

Leća obiluje vlaknima i trudnicama osigurava neophodnu folnu kiselinu kao i neophodne vitamine skupine B


Šaka bučinih sjemenki zadovoljava pola dnevnih potreba za aminokiselinama, odličan su izvor vitamina i minerala posebice cinka i željeza kojeg sadrže tri puta više nego meso.

Najbolji su izvor esencijalne masne kiseline omega 3 te  primarnih bjelančevina.

KVINOJA
Izniman izvor bjelančevina i aminikoselina i hranjivost po kojoj kvinoji u biljnom i životinjskom svijetu nema ravne razlozi su zbog čega ova mala zrnca svaka trudnica treba uvrstiti u meni.

Sjemenke kvinoje imaju lagan okus sličan orašastim proizvodima, obiluju kalcijem, vitaminima E i B, magnezijem i cinkom izvrstan su izvor hranjivih vlakana i ne sadrže gluten. KKvinoja  je otporna na štetočine pa je gotovo sav uzgoj ove žitarice ekološki što je itekako važno za trudnice, konzumirati ju možete samu ili s drugim žitaricama. Pogodna je za slatka i slana jela.

PLAVA RIBA
Srdela, inćuni, skuša i haringa sitne su male ribe koje obiluju omega 3 masnim kiselinama zbog čega  nutricionisti preporučuju 2-3 obroka ribe tjedno, a posebice se to odnosi na trudnice.
Izniman su izvor bjelančevina, vitamina B skupine, vitamina A, D, željeza, kalcija.

Velika nutritivna vrijednost srdela upravo je kombinacija kalcija i D vitamina, koji su neophodni za rast i razvoj djeteta već u majčinoj utrobi.

LEĆA
Leća obiluje vlaknima, trudnicama osigurava neophodnu folnu kiselinu i valja ju izdvojiti kao energetski vrijednu namirnicu zbog visoke koncentracije vitamina B kompleksa kojom povoljno utječe na živčani sustav i velikih količina ugljikohidrata.

100 grama osušene leće osigurava 48 posto proteina i 46 posto vlakana od preporučenih dnevnih potreba, odličan je izvor tiamina, vitamina B6, fosfora, magnezija, željeza i cinka. Na tjednom meniju trudnica ova vrijedna mahunarka trebala bi se naći barem dva puta.

JAJA
Jaja su od velike važnosti za razvoj ploda. Vrlo dobar su izvor selena, joda, fosfora, vitamina B2, B5, B12 i vitamina D, te visokovrijednih proteina, kao i nekih nezasićenih masnih kiselina.

Najveći su izvor kolina (aminokiseline, koja sudjeluje u tvorbi folne kiseline - vitamina B), koji je važan za razvoj mozga djeteta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju