Smanjena koncentracija, brzo umaranje, često zijevanje te konstantna potreba za snom tijekom dana najčešći su simptomi proljetnog umora. Spadate li i vi u ovu brojnu skupinu poslušajte savijete koji slijede i probudite svoje tijelo i um

Od proljetnog umora boluju i stari i mladi, a razlog ovakvom inertnom i bezvoljnom ponašanju krije se u jednoličnoj i kaloričnoj zimskoj prehrani kojom smo čuvali energiju tijekom hladnih dana.

No vrijeme je da se trgnete i napravite nešto dobro za vaše tijelo, a rješenje se krije u vitaminima i mineralima. Manjak vitamina C zaslužan je za smanjenu iskorištenost kisika u organizmu što dovodi do pada imuniteta, a uslijed svega toga skloniji ste i proljetnim virozama.

Srećom, takve tegobe trebale bi nestati brzo i to ako u vaš organizam unesete dovoljno tog važnog vitamina. Evo nekoliko važnih promjena koje jednostavno morate napraviti želite li bezbolno proći kroz razdoblje proljetnog umora.

1. Krenite na spavanje ranije nego inače. Kada se probudite, izbjegavajte izležavanje u kreveti i odmah probudite svoj uspavan organizam.

  2. Nahranite tijelo zdravim doručkom. S obzirom da samo voće nije dovoljno kaloričan obrok, uz jabuku ili bananu još si ispecite tost s margarinom ili marmeladom ili iskombinirajte žitarice s jogurtom.

3. Ne zaboravite niti ručak. Najedite se kako treba, ali neka se na vašem meniju nađe što više povrća. Preporuka su svakako mahunarke koje možete pripremiti na razne načine. Izbjegavajte masnu hranu.

4. Pokušajte vježbati ili se kretati barem pola sata dnevno. Iskoristite lijepo vrijeme za popodnevnu ili večernju šetnju s partnerom ili prijateljicom. To će svakako probuditi vaše tijelo što ćete odmah i osjetiti.

5. Pojačajte cirkulaciju. To ćete postići naizmjeničnim tuširenjem toplom i hladnom vodom. Nakon toga tijelo dobro istrljajte ručnikom i to jačim potezima od udova prema srcu.

6. Pijte puno tekućine s naglaskom na prirodnu vodu. Volite li sokove radije posegnite za limunadom ili nekim drugim prirodnim cijeđenim sokovima.

7. Izađite iz kuće i pokušajte čim više slobodnog vremena provesti u prirodi ili barem na suncu. Sunce će našem tijelu pružiti vrlo koristan vitamin D.

8. Probudite svoje raspoloženje mirisima i svježim zrakom. Otvorite prozore i osvježite vaš dom svježim cvijećem. Mirisi utječu na ljudsko tijelo i raspoloženje zato udahnite prve dane proljeća punim plućima

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju