Sigurno ste barem jednom rekli 'ova hrana je zarazna'. No, ono što to doista znači je – ova hrana stvara ovisnost. Uživate li puno i često u namirnicama koje sadrže iznimno velike količine šećera, masnoća i soli velika je vjerojatnost da ste razvili ovisnost. Spasa ima jer se uz zdravije varijante moguće odviknuti, a koje su to i kojih je to osam vrsta hrane koje mogu stvoriti jaku ovisnost doznajte u slijedećim redovima.

Bijeli kruh
Brašno od kojeg se radi bijeli kruh 'očišćeno' je od mekinja, klica i ostalih hranjivih sastojaka koje inače kruh sadrži. Stoga što češće konzumirajte kruh od cjelovitog zrnja, odnosno onaj koji ne možete stisnuti u veličinu kuglice.

>> 7 poželjnijih zamjena za bijeli šećer

Tjestenina
Tjestenina od bijelog brašna sama po sebi nije zdrava, a kad joj dodate maslac, sol i sir još je nezdravija. Zdravija alternativa je integralna tjestenina poput one od pira. Skuhajte je al dente jer se tako smanjuje glikemički indeks, a u pripremi upotrijebite hranjivo maslinovo ulje.

Dokazano je da je samo gledanje hrane koja stvara ovisnost dovoljno da tijelo počne lučiti hormon euforije dopamin

Čips
Nevjerojatno je krcat masnoćama i soli, a čak i i pečeni, ne prženi, čips s povrćem sadrži puno masnoća. Na popisu sastojaka često je i šećer. Žudnju za grickanjem zadovoljite domaćim čipsom od kelja začinjenim morskom soli.

>> 5 podmuklih sakupljača kilograma

Keksi
Dokazano je da je samo gledanje hrane koja stvara ovisnost dovoljno da tijelo počne lučiti hormon euforije dopamin. Kad je pojedete, dopamin stimulira mozak i tjera vas da hoćete još.

Čokolada
Ovisnost o čokoladi slična je onoj o drogama: obuzima vas fizički i emocionalno te utječe na vaše ponašanje. Stoga umjesto dva reda pojedite dvije kockice, a ne zaboravite ni na zdraviju tamnu čokoladu.

Prženi krumpirići
Osim što u njemu caruju tri najveća uzročnika ovisnosti o hrani, šećer, masnoće i sol, u mnogima neodoljivom pomfritu skrivena je visoka razina kancerogenog kemijskog spoja akrilamida.

Bomboni
Djeca ih obožavaju, ali puno bombona u djetinjstvu može stvoriti ovisnost o hrani za cijeli život. Hrana krcata šećerom može nas učiniti ovisnima još u maternici stoga trudnice moraju pažljivo birati hranu koju jedu.

Sladoled
Nezaobilazna poslastica za vrućina i utjeha nakon prekida razvija najveću ovisnost. Jedete li puno obrađenih slastica, poput sladoleda, druga zdrava slatka hrana poput lubenica više vam neće biti tako fina. Ako neka hrana potencira hedonistička nepca na 'entu', onda je to sladoled.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju