Sigurni ste da nekoliko cigareta dnevno koje vam rade društvu uz kavu ili nakon ručka ne mogu učiniti preveliku štetu vašem zdravlju. No, zabrinjavajući simptomi nastali redovitim unošenjem štetnih tvari u organizam ne nastaju nužno intenzivnim pušenjem dugu niz godina. Prepoznajte ih i riješite se ove nezdrave navike što prije

Najnovija metoda američkih političara kojom žele smanjiti sve veći broj oboljelih od raka pluća jest na kutije cigareta staviti zastrašujuće fotografije koje bi trebale pušače toliko prestrašiti da odmah prestanu s pušenjem.

Iako je većina pušača svjesna štetnih posljedica nikotina i katrana, mladi pušači možda i nisu potpuno svjesni koliko pušenje utječe na njihovo zdravlje već sada.

Donosimo neke zabrinjavajuće simptome koje možete primijetiti na svom organizmu čak i ako ste nedavno počeli pušiti, a s vremenom oni postaju sve izraženiji i opasniji.

Izgled kože
Medicinsko osoblje može na prvi pogled raspoznati pušače od nepušača. Tajna je u izgledu kože. Koža pušača je bez sjaja, suha, sumorna i djeluje beživotno i nezdravo, za razliku od kože nepušača.

Kašalj

Ako mislite da je kašalj posljedica dugotrajnog konzumiranja nikotina, varate se. Već u vrlo kratkom periodu nakon što počnu pušiti, pluća pušača su sklonija iritacijama i osjetljivija na podražaje.
Čak i nakon malo većeg tjelesnog napora, izloženosti hladnom zraku ili prašini, pušači se mogu suočiti sa snažnim kašljanjem, koji u početku ne povezuju s pušenjem kao uzrokom. A nakon nekoliko godina pluća izgledaju zastrašujuće – nisu više crvenkaste, nego crne boje, prekrivena nikotinom i katranom.

Oslabljen osjet okusa i mirisa
Poznato je da većina pušača dobije na težini nakon što prestane pušiti. No razlog nije u 'nadomještanju jedne navike drugom', nego u tome što se nakon prestanka pušenja vrati osjet okusa i mirisa (koji je bio oslabljen zahvaljujući cigaretama) i tada hrana postaje izrazito ukusna, zbog čega bivši pušači imaju povećanu sklonost hrani.

Lagani san
Nikotin koji se nalazi u cigaretama je prirodni stimulans, koji utječe na živčani sustav i slabi sposobnost dubokog sna, zbog čega pušači imaju 'lagan san' – lako se bude i manje spavaju, što je štetno za cijeli organizam.

Slabija cirkulacija
Ako su vam dlanovi i stopala uglavnom hladni i teško ih je zagrijati, uzroke potražite u vašoj navici. Nikotin i katran u cigaretama sužavaju krvne žile i kapilare, što otežava protok krvi i ona slabije dolazi do krajnjih točaka – stopala i dlanova.

Slabiji imunitet
Pušači su zahvaljujući oslabljenom imunitetu skloniji prehladama i virozama i teže ih liječe jednom kada ih dobiju, za razliku od nepušača čiji se organizam lakše bori s bakterijama i virusima.

Bračne nevolje
Vjerovali ili ne, istraživanja su pokazala da su rastavljene osobe većinom pušači. Iako povezanost nije još dovoljno istražena, dobro je znati da dim cigareta očito pridonosi i gašenju strasti u braku.

Mrlje u usnoj šupljini
Bijele mrlje na koži unutar usne šupljine simptomi su oštećene kože, koji mogu uzrokovati rak, a uglavnom i jesu rano upozorenje za ovu zastrašujuću bolest od koje obolijeva sve veći broj ljudi.

>> 4 navike od kojih se ubrzano stari

>> Prestati pušiti i ne udebljati se? Moguće!

Koliko god odvikavanje od pušenja bilo teško i dugotrajno, rak pluća, koji je sudbina mnogih pušača, je daleko teži i bolniji proces. Stoga dobro razmislite još jednom isplati li se žrtvovati i pokušati prestati s opasnom navikom pušenja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju