Svatko tko se redovito bavi fizičkom aktivnošću može nabrojati samo pozitivne strane vježbanja. Ali osim lijepo oblikovanog tijela, boljeg raspoloženja i više energije vježbanje poboljšava raspoloženje i otpornost organizma na prehladu

Aerobne vježbe utječu na izgled, raspoloženje i zdravlje. Neka istraživanja su pokazala jasnu povezanost redovitog vježbanja i preventive od obične prehlade pa čak i nekih kroničnih bolesti poput astme.

>> 4 načina na koji nam papar olakšava život

Ako se prisjetimo gradiva osnovne škole sjetit ćemo se da smo učili da svako tijelo ima svoj obrambeni sustav – imunitet koji nas brani od milijuna bakterija, otrova i virusa koje mogu napasti naš organizam.

>> 5 malih trikova u borbi protiv gripe

Tijekom vježbanja tijelo se znoji kako bi reguliralo tjelesnu temperaturu, a znojenjem izbacujemo štetne tvari iz organizma

Svaki dan udišemo bacile koji se nalaze u zraku, a naš imunitet reagira tako da ih eliminira, sprečavajući ozbiljnija oboljenja. Redovitim vježbanjem jačamo imunitet. Evo kako.

Bolja cirkulacija.
Istraživanja su pokazala da vježbanje pospješuje cirkulaciju, potičući srce da pumpa veće količine krvi kroz naše tijelo.

Bolji kapacitet pluća.
Dok vježbamo brže dišemo te tako učinkovito unosimo kisik u naša pluća.

Znojenje.

Tijekom vježbanja naše se tijelo znoji kako bi reguliralo tjelesnu temperaturu, a znojenjem izbacujemo štetne tvari iz organizma.

Sve navedeno pridonosi jačanju našeg imuniteta odnosno bijelih krvnih zrnaca (T stanica i makrofaga) u borbi protiv virusa i bakterija. Istraživanja su također pokazala da redovito vježbanje dugotrajno utječe na fiziološke promjene u imunološkom sustavu.

Općenito, zdrave životne navike koje uključuju uravnoteženu prehranu, redovito vježbanje, puno sna i manje stresa osnažuje naš organizam i pomaže mu u borbi protiv prehlade, gripe pa čak i nekih kroničnih bolesti.

Više na Officefit.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju