Ubrzan način života i manjak kretanja rezultira različitim zdravstvenim tegobama. Istraživanja pokazuju da je potrebno samo 30 minuta rekreacije dnevno da se postigne pozitivan učinak na zdravlje i tako poboljša kvaliteta života

Kombinacija sporta i odgovarajućeg režima prehrane potiče gubitak suvišnih kilograma i potkožnog masnog tkiva, a odabirom odgovarajućih vježbi podiže se samopouzdanje.
Izvor: aid brochure 1302/2006

Većina ljudi dan provodi uglavnom sjedeći u uredu, u autu, a zatim navečer gledajući televiziju ili surfajući internetom. Nedostatak tjelovježbe danas je, nažalost, sasvim uobičajena pojava u životima modernih ljudi, a predstavlja jedan od vodećih faktora rizika razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje koje je na čak 32 000 ispitanika provedeno u Sjedinjenim Američkim Državama donosi šokantan zaključak; manjak tjelovježbe i rekreacije jednako je opasan za zdravlje kao i pušenje!

Suprotno, redovito vježbanje pozitivno utječe na regulaciju masnoća u krvi, krvnog tlaka te pomaže u skidanju kilograma.
Zdravi životni stilovi uključuju raznovrsnu i uravnoteženu prehranu uz odgovarajući unos tekućine tijekom cijelog dana, te redovitu tjelesnu aktivnost.

30 minuta dnevno
Mnogo je načina na koje se u svakodnevni raspored može uvrstiti više tjelesne aktivnosti, a da to ne zahtijeva previše prilagodbe. Ovo su samo neki od primjera kojima je moguće postići razinu od 30 minuta vježbanja ili tjelesne aktivnosti:

- 10 minuta jutarnje gimnastike
- hodanje ili vožnja biciklom do posla ili trgovine
- korištenje stepenica umjesto dizala
- šetnja na svježem zraku
- igranje badmintona, stolnog tenisa, kratka vožnja biciklom ili druga sportska aktivnost umjesto gledanja televizije

Jeste li znali…
…da je samo 30 minuta tjelesne aktivnosti na dan dovoljno da se postigne pozitivan učinak na zdravlje? Redovnim šetnjama se jača srce i smanjuje rizik od srčanog udara.

Ovo su samo od nekih razloga zbog kojih je korisno uvrstiti više sportskih aktivnosti i tjelovježbe u svakodnevnu rutinu:

- razina 'dobrog' HDL kolesterola raste
- smanjuje se razina 'lošeg' LDL kolesterola u krvi
- stabilizira se krvni tlak
- poboljšava se razina izmjene glukoze u organizmu
- pojačava se sagorijevanje potkožnog masnog tkiva, razina triglicerida se smanjuje
- stopa bazalnog metabolizma (BMR) raste, a to je važna stavka kod gubitka suvišnih kilograma
- srce, pluća i imunološki sustav jačaju
- osobna percepcija o tijelu se poboljšava, a time i cjelokupno zadovoljstvo i stanje organizma
- psihološka stabilnost se povećava, a smanjuju se razine stresa, straha i depresije

Također, postoje i organizacije čiji je cilj isticanje uloge i poticanje na redovitu tjelesnu aktivnost.
Jedna od takvih organizacija je Excersise is Medicine koja djeluje u 34 zemalja te potiče zdravstvene djelatnike da provjeravaju učestalost i vrstu tjelesne aktivnosti kod svojih pacijenata pri svakoj posjeti te da ih savjetuju o važnosti redovite tjelesne aktivnosti. Stoga, dosta je sjedenja, započnite već danas!

Potrošnja kalorija za 10 minuta različitih aktivnosti (kcal):


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju