Svaki dan u Hrvatskoj se jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice. Radi se o zloćudnoj bolesti od koje, iako je 100 posto izlječiva, na godinu umre više od 100 žena

Stručnjaci upozoravaju da je prevencija najvažnija. I to edukacija, redoviti PAPA testovi i cijepljenje.

Povodom Dana mimoza, Hrvatska liga protiv raka i Udruga Zdravka pokrenuli su niz aktivnosti kojima žele da Hrvatski sabor treću subotu u siječnju proglasi - Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

Glavne poruke kampanje 'Dana mimoza' su edukacija, cijepljenje i probir. Cilj kampanje je naučiti i informirati građane kako od spolno prenosivih infekcija, uključujući i HPV infekciju koja uzrokuje rak vrata maternice.

>> 10 odgovora na najčešća pitanja o raku

'Imamo snažnu podršku pa će naša poruka doći, držimo, do čim većeg broja osoba', rekao je Damir Eljuga, Predsjednik Hrvatske lige protiv raka. Dr. Vesna Košec, predsjednica Udruge Zdravka, naglasila je da spolni odnosi osim zadovoljstva sa sobom donose i određene rizike.

'Ova zloćudna bolest nastaje kao posljednica infekcije, a infekcija nastaje kao posljedica spolnog odnosa, a rizične spolne odnose mi možemo spriječiti', upozorila je Marina Kuzman iz HZJZ-a.

Humani papiloma virus (HPV) glavni je uzročnik raka vrata maternice. Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) najčešća je spolno prenosiva infekcija u svijetu. Ovim virusom diljem svijeta inficirano je 630 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj je zaraženo oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca.

Glavne poruke javnozdravstvene akcije 'Budi Zdrav(k)a'

Edukacija - Naučite sve što možete, pitajte svog liječnika!

Cijepljenje - Zaštitite se od bolesti koje uzrokuje HPV!

Probir - Čuvajte svoje zdravlje i redovito napravite PAPA test!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju