Djeca koja tjedno pojedu tri ili više hamburgera imaju veće šanse za oboljenje od astme ili teškog disanja, pokazalo je veliko međunarodno istraživanje. No, to isto istraživanje je pokazalo da rizik za oboljenje poništava zdrava prehrana bogata voćem i ribom

Znanstvenici iz Njemačke, Španjolske i Velike Britanije su istraživanje proveli na 50 tisuća djece, stare između 8 i 12 godina, i to iz 20 zemalja svijeta.

Istraživanjem su potvrdili vezu između astme i hamburgera, a ona je bila posebno izražena u bogatim nacijama, gdje je brza prehrana česta među djecom.

'Češća konzumacija voća, povrća i ribe povezana je s nižom životnom rasprostranjenošću astme, dok je konzumacija burgera povezana s većom rasprostranjenošću astme', stoji u zaključku studije, objavljene u britanskom medicinskom časopisu Thorax.

Dijeta bogata mesom nije imala učinak na sprječavanje astme.

'Voće i povrće sadrže antioksidante i druge biološki aktivne faktore koji pridonose sprečavanju astme. Također, hrana bogata vitaminom C je povezana sa smanjenim simptomima astme, ali i boljim radom pluća', rekla je Gabriele Nagel iz Instituta za epidemiologiju njemačkog Sveučilišta u Ulmu.

Mediteranska prehrana, osim na astmu, utječe i na manji rizik obolijevanja od dijabetesa, raka, depresije ili srčanih bolesti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju