Da hrana utječe na raspoloženje i nije neka novost. No ako ste pod stalnim stresom, posebno biste trebali pripaziti što jedete jer postoji hrana od koje ćemo postati još nervozniji

Stres je riječ koju povezujemo s napornom svakodnevicom, no treba znati kako postoji pozitivan i negativan stres.

Negativne su svakako nepotrošena glukoza koja ostaje zarobljena u našem organizmu. Počinje se lučiti u trenutku kada osjetimo strašne emocije poput snažnog bijesa ili tuge, nakon čega najčešće ostanemo sjediti na sastanku ili u uredu.

Kako bi spriječili ovakve reakcije stručnjaci preporučuju anti stresnu ishranu jer postoje namirnice od koje potiču nervozu.
Hrana koja sadrži veliku količinu takozvanih jednostavnih ugljikohidrata u stresnoj situaciji mogu uzrokovati nagli pad šećera u krvi.

1. Slatkiši i sokovi
Na žalost ukusne slastice i sokovi koji sadrže veliku količinu šećera te gazirana pića jedne su od takozvanih nervoznih namirnica. Volite li sokove radije si iscijedite neku ukusnu voćku.

2. Kava
Iako je kava dobra za zdravlje, kao i u svemu drugom treba biti umjeren. Isto tako, treba znati kako je kava moćan diuretik pa bi kavoljupci trebalo piti puno tekućine kako ne bi dehidrirali i iscrpili organizam.

3. Grickalice
Slane grickalice unosimo u organizam velike količine soli koje onemogućuju nesmetano lučenje adrenalina što nas čini razdražljivima i umornima.

4. Ljute namirnice
Iako mala količina ljutih namirnica baš poput kave djeluje povoljno na organizam jer ga razbuđuje, ljuto u većim količinama može nas itekako učiniti nervoznima.

Osim namirnica i gladovanje nas čini nervoznima. Ako još niste napravite plan anti stresne prehrane koji će vas učiniti sretnim.

- Jedite tri obroka dnevno

- Ako ste u mogućnosti i dva međuobroka

- Vaš tanjur treba biti što šareniji ( razno povrće)jer takav je meni bogat magnezijem koji je antistresni mineral

- Grickalice i slatkiše zamijenite svježim ili suhim voćem i lješnjacima, bademima i orasima

- U međuobrocima grickajte listiće kokosa ili badema jer u također bogati magnezijem

- Piti dovoljno tekućine: voda, čajevi i toplo mlijeko

- U prehranu uvrstite meso i ribu ili seitan i soju jer su vrlo bogati aminokiselinama

- Osjetite li nervozu, umjesto za slatkim, posegnite radije za energetskom pločicom

Više u In Magazinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju