Iako je variranje u kilaži kod žena normalno, ponekad za napuhan trbuh zbog kojeg izgledate deblje nego što to doista i jeste, nisu odgovorni kilogrami već određene namirnice. Donosimo 5 glavnih uzročnika nadutosti koji vas dijele od ulaska u omiljene traperice

Mlijeko
Svi znamo kako mlijeko u prekomjernim količinama nije zdravo za naše zdravlje. No ako vam ono izazove probleme s probavom i nadutost možda je problem u vašem organizmu koji ne podnosi laktozu.

Škrob
Ako vam namirnice bogate škrobom uzrokuju napuhan trbuh ne morate ih prekrižiti iz svoje prehrane već odabrati one koje to ne čine.

Pšenica, ječam i raž sadrže veliko količine fruktana, polimera fruktoze koji uzrokuje nadutost. Neka se na vašem tanjuru radije pojave krumpir, riža, kukuruz i zob koje sadrže znatno manje količine fruktana.

Ako vam namirnice bogate škrobom uzrokuju napuhan trbuh ne morate ih prekrižiti, već odabrati one koje to ne čine

Voće
Iako je voće prepuno zdravih sastojaka poput vitamina i minerala i ono može biti uzročnik nadutosti. Razlog se krije u količini fruktoze i glukoze. Odaberite radije bobičasto, grejp i citruse jer oni, za razliku od primjerice jabuke i kruške sadrže znatno manje količine spomenutih sastojaka

Zamjenski šećer
Ksilitol, sorbitol i maltitol su umjetni zaslađivači koje nalazimo u takozvanim dijetetskim pićima i gumama za žvakanje.

Osjetite li nadutost nakon konzumacije dijetalne hrane i pića izbjegavajte takve proizvode. Za osobnu primjenu radije upotrijebite prirodne zaslađivače kao što su stevija i javorov sirup.

Pržena hrana
Ništa vas neće brže napuhnuti od cheeseburgera s prženim krumpirićima. Masna, kalorična hrana teško je probavljiva zbog čega se organizam mora više naprezati kako bi procesuirao unešene zalogaje. Takav dugotrajan proces naposljetku uzrokuje proširenje želuca i napuhnutost. Kraj takvog scenarija obično vodi k još goremu, naime pržena hrana izaziva osjećaj gladi i potrebe za slatkim.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju