S hrkanjem se bori čak 45 posto naše populacije i dok brojni ovo stanje smatraju egzotičnim i simpatičnim fenomenom ono je zdravstveni problem kojeg nikako ne treba zanemariti nego liječiti

Začepljenje aerodigestivnog trakta, devijacija septuma ili nosne školjke, ali i prekomjerna težina najčešći su razlozi hrkanja čiji neugodni sindrom povećavaju konzumacija alkohola, sedativa i pušenje.

Koliko god nam se hrkanje činilo tek bezopasnom i simpatičnom smetnjom kako hrkača tako i onih s kojima dijele spavaću sobu ono nije nimalo bezopasno.

>>7 super savjeta protiv hrkanja

Za mirniji san pomažu spavanje u bočnom položaju, izbjegavanje prejedanja prije odlaska na počinak te svakako tjelovježba

Stručnjaci u borbi protiv hrkanja savjetuju promjenu stila života kako s vremenom ona skupina ljudi koja spada u povremene hrkače ne bi postala dio zabrinjavajuće grupe koja boluje od fenomena pod imenom sleep apnea.

>>15 najčešćih fitilja za svađu s partnerom

Stanje je to u kojem tijekom sna dolazi do prestanka disanja koje može potrajati deset sekundi ili više od minute kada se pacijent počinje grčevito boriti za zrak.

'Takvi pacijenti su neizostavno umorni, razdražljivi i statistički gledano imaju do četiri puta veću incidenciju povećanja krvnog tlaka i srčanih tegoba' naglašava prof.dr.sc. Ivica Klapan.

Neki od savjeta koji bi svakako trebali pomoći u preventivnoj borbi za mirniji san uključuju spavanje u bočnom položaju, izbjegavanje prejedanja prije odlaska na počinak te svakako tjelovježba.

Više u emisiji In Magazin

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju