Mnogi ne znaju da pokvareni zubi mogu biti uzrok ozbiljnih oboljenja. Vjerujemo da vam nije palo na pamet da probleme s disanjem ili pak opadanjem kose povežete s karijesom ili granolomom

Prema istraživanjima Hrvati su na samom dnu, odnosno na pretposljednjem mjestu svjetske ljestvice kada je u pitanju higijena i održavanje zubi. Nevjerojatnih 80 posto Hrvata ne zna prati zube niti održavati higijenu usne šupljine.

'Na žalost Hrvati brinu puno manje o higijeni usne šupljine od naših europskih susjeda, ali pri tome nisu svjesni do kakvih ozbiljnih i sistemskih bolesti u organizmu nehigijena može dovesti ' upozorava dr. stomatologije Marija Jagodić.

No, u zemljama gdje je sustav zaštite zdravlja dobro organiziran pacijenti koji se barem jedanput godišnje ne pojave na pregledu zubiju gube gotovo sva prava koje pruža zdravstveno osiguranje.

Mnogima poznati karijes dovodi do upale pulpe, a ona pak može uzrokovati velike upalne procese koji mogu uzrokovati velike probleme u organizmu.

Osim karijesom i kamencom, nebriga za zubalom može završiti i paradentozom od koje pati svaki drugi Hrvat, a koja na kraju rezultira potpunim gubitkom zubi. No, posljedice te bolesti mogi i utjecati na pojavu sepse, gubitka kose, reumatoidnog artritisa te kronične upale dišnih puteva.

Ako u proteklih nekoliko mjeseci niste posjetili svog stomatologa, sljedećih dana svakako se predbilježite za kontrolu koja bi vam možda mogla spriječiti pojavu koju od navednih ozbiljnih komplikacija.

Više u In Magazinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju