Ljudi se okreću prejedanju iz više razloga. Velika se utjeha može naći u bijegu u čokoladu, kolač ili sladoled. Drugima je prejedanje sasvim normalno, jer jednostavno, nisu u stanju spoznati kad je tijelo stvarno gladno i kada mu je dosta hrane. Gotovo da nema osobe koja nije bila na nekoj dijeti, pa utvrdio da je gotovo nemoguće držati je se cijeloga života

Jedan od razloga je zabrana mnogih namirnica koje čovjek jednostavno voli. No, pretrpavanje kalorijama nije jedini razlog zbog kojeg je teško izgubiti na težini.

Postoje mnogi drugi razlozi koji nisu povezani izravno s hranom. Problemi s težinom mogu biti uvjetovani mnogim drugim faktorima, osim sa kalorijama.

Može to biti poremećaj nivoa šećera u krvi, zadržavanje tekućine u organizmu, alergije, spor metabolizam, loša probava i gomila drugih stvari. Ako ste razmislili o svemu, isključili sve medicinske probleme i sigurni da će vam gubitak tjelesne težine koristiti, za to postoje zdraviji i sigurniji načini od ne zdrave stroge dijete:

1. Uvijek doručkujte
Ako vam je pomisao na hranu odmah ujutro neprihvatljiva, pojedite svježe voće, a sat kasnije nastavite s doručkom.

2. Započnite dan svježim voćem
Polovina svježeg grejpa sadrži biljna vlakna, puno vitamina C i može pomoći u snižavanju nivoa kolesterola.

3. Jedite više svježeg voća
Hranjivo i ukusno, svježe je voće vitalna komponenta svakog programa zdrave.prehrane. Bogato je antioksidansima te hranjivim tvarima za koje se smatra kako pomažu u zaštiti protiv mnogih zdravstvenih problema povezanih sa starenjem. Osim što nas opskrbljuje korisnim prehrambenim vlaknima, njegov visoki sadržaj vode natapa tijelo tekućinom koja pomaže izbaciti toksine.

4. Ne propuštajte obroke
Budući da nedostatak hrane ima razoran učinak na ravnotežu šećera u krvi, uključuje se tjelesni mehanizam za preživljavanje koji može dovesti do toga da se jede više za sljedeći obrok.

5. Jedite sporije
Temeljito žvakanje pomaže u sprečavanju prejedanja i pruža osjećaj sitosti prije nego dođete do stadija u kojem ste već previše pojeli

6. Uključite dovoljno vlaknastih namirnica u svoju prehranu
Prehrambena vlakna usporavaju brzinu apsorpcije ugljikohidrata iz probavnog sustava, pomažu u prevenciji nestalnosti razine u krvi i umanjuju rizik od žudnje za određenom hranom i konzumacijom brzih jela.

7. Smanjite šećer i slatke namirnice
Ne samo da šećer koristi velike količine hranljivih tvari za vrijeme svoje apsorpcije, nego i prekomjerno zamara gušteraču i može dovesti do osjetljivosti na inzulin. Započnite odustajanjem od šećera u čaju i kavi.

8. Odbacite čokoladu, smanjite masnoće
Važna je kvaliteta masnoće. Promijenite vrstu masnoće koju upotrebljavate. Hranu pripremajte s djevičanskim maslinovim uljem. Uzimajte dovoljno esencijalnih masnih kiselina, uključivanjem namirnica kao što su sjemenke buče, suncokreta, orasi, bademi, pistacije i hladno prešana ulja.

9. Ako jedete vani, jedite polagano
Izbjegavajte bogate umake, preljeve od sira i deserte. Tražite nepržena jela kuhana na pari, od povrća, ribe i piletine.

10. Ne prejedajte se
Ako ste suočeni sa velikom porcijom, ne ustručavajte se reći da vam je previše ili ostavite hranu na tanjuru.

11. Jedite što je moguće prirodnije
Kad god je moguće, odaberite nepromijenjene, organske sastojke bez kemikalija.

12. Održavajte visok unos tekućine
Pijte puni vode te razrijeđenog soka od svježeg voća. Umjesto običnog zašto ne biste pili zeleni čaj, jer ima blagotvoran učinak na metabolizam masnoća i šećera, a njegova snažna antioksidanska aktivnost može pomoći u zaštiti jetre od oštećenja.

>> 5 'pomagača' koji nedostaju vašem tijelu

>> VIDEO: Top 10 savjeta za mršavljenje

13. Redovito vježbajte
Redovna fizička aktivnost se mora kombinirati sa programom zdrave prehrane. Ako vježbate, ali zadržavate stare prehrambene navike, teže ćete mršavjeti.

14. Budite strpljivi i mršavite polako
Ne pokušavajte odjednom puno smršaviti. Gotovo svatko zna da se naglo izgubljena težina gotovo uvijek vrati natrag.

Više na blogu prirodnakozmetika.blog.hr.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju