Ovo godišnje doba vrvi brojnim opasnostima kobnima za naš organizam, no idealno je zbog obilja namirnica pomoću kojih zimu možemo dočekati spremni i ojačanog imuniteta ističu stručnjaci

Brojne opasnosti za naš organizam kriju se iza kulise jesenjeg doba, naime naš imunološki sustav u jesen počinje slabiti. Najčešći razlozi tomu su izloženosti alergijama, nakon čega u zimskim danima slijedi boravak u zatvorenim prostorima što je naravno idealno za razvijanje mikroorganizama.

>>10 razloga zbog kojih ćete još više voljeti bademe

'Redovita prehrana, san koji je jako važan jer s njim možemo nadoknaditi sve što smo tijekom dana izgubili i naravno fizička aktivnost' ističe dr. med. Nives Tarle Bajić kao osnovne savjete za jačanje organizma.

Dodatke prehrani treba svesti na minimum jer jedna tableta vitamina nema jednaku vrijednost kao svježa namirnica

Naravno važnu ulogu ima i prehrana, a stručnjaci savjetuju kako dodatke prehrani treba svesti na minimum jer jedna tableta vitamina nema jednaku vrijednost kao svježe pripremljene namirnice.

>>6 tihih ubojica imuniteta

Nutricionistkinja Alma Bunić predlaže gradsku tržnicu kao idealno mjesto za opskrbu svježim namirnicama uz pomoć kojih je lako pripremiti hranjiv i zdrav obrok koji će zadovoljiti dnevnu potrebu organizma za vitaminima i mineralima.

'U pravilu mi se često postavlja pitanje kako da na poslu pojedemo nešto dobro, a da se ipak najedemo. Mislim da je idealan izbor salata koja se na poslu pripremi ili kod kuće pa se ponese sa sobom i neki hranjivi sok', ističe dipl. ing. Alma Bunić.

Za pripremu hranjive i zdrave salate potrebni su vam orasi ili bademi koji su bogati omega masnim kiselinama, kozji sir jer je po sastavu kvalitetniji od kravljeg, nar kao vrijedan antioksidans koji je zbog bogatstva vitaminom C pametniji izbor od octa te za kraj neizostavno lisnato povrće u ovom slučaju matovilac.

Uz salatu pripremite svježi sok od špinata, naranče i banane čime ćete svom organizmu pružiti dostatnu zaštitu od bolesti i pripremiti ga za nadolazeće dane.

Više u emisiji In magazin

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju