S dolaskom lijepog vremena započela je sezona omiljene razbibrige na otvorenom-roštiljanja. Uz aromatično pripremljeno meso ili ribu s roštilja neizostavno povrće bez kojeg brojni ne mogu zamisliti slasne zalogaje je luk. Mladi zeleni listovi i bijela glavica izuzetno su zdravi, a jedino negativno djelovanje je neugodan zadah. Kako zbog specifičnog mirisa luka koji dolazi uz usta ne biste bili 'anti' poželjni u društvu, isprobajte ove korisne savjete

1. LIŠĆE MENTE. Svježa menta neutralizirati će neugodne mirise i osvježiti vašu usnu šupljinu. Isto tako, menta smiruje želudac i poboljšava probavu.

Zeleni čaj odlično ispire ulje iz luka koje se zadržalo na jeziku ili zubima i prouzrokovalo neugodan zadah

>>3 najefikasnije ubojice zadaha češnjaka

2. ZELENI ČAJ. Prilikom uklanjanja zadaha iz usta najviše pomaže zeleni čaj. Njime ćete isprati ulje iz luka koje se zadržalo na jeziku ili zubima.
Ukoliko niste ljubitelj zelenog čaja, gotovo jednako djelotvoran u osvježavanju usne šupljine je čaj od mente.

>> Oprez! 4 glavna krivca lošeg zadaha

3. LIMUNADA. Svježi limun iscijeđen u vodi bez dodatka šećera odličan je u uklanjanju zadaha od luka, ako pri ruci imate neprskani limun poželjno je da u limunadu izribate malo korice koja će dodatno neutralizirati zadah.

4. PERŠIN.
Zeleni listići peršina imaju jaku i svježu aromu, a njihova intenzivna zelena boja koja ukazuje na obilje klorofila najbolji je prirodni borac protiv zadaha jer ima antibakterijska svojstva.
Stoga je svježe listiće peršina poželjno žvakati odmah netom nakon konzumiranja luka kako bi neutralizirali nepoželjan dah.

5. KARDAMON. Ovaj sladak egzotičan začin ima antibakterijsko djelovanje i odličan je u ulozi prirodnog osvježivača daha.
Jedan je od najboljih izvora cineola, antiseptika koji ubija bakterije i ublažava dah. Sjemenke kardamoma poželjno je žvakati netom nakon jela.

6. JABUKE. Najpoznatije čistačice zubi i osvježivačice daha, jabuke su zaista najbolje prijateljice usne šupljine.
Svježe kruške i mrkve također su djelotvorne. Imaju visoki udio vlakana koji u kombinaciji sa slinom efektivno uklanja sve ne tako mirisne čestice iz usta.

7. HIGIJENA USNE ŠUPLJINE I PRANJE ZUBA
. Osim navedenih namirnica, u uklanjanju zadaha od luka obavezno operite zube, očistite ih zubnim koncem i isperite usnu šupljinu vodicom za usta.
Na ovaj način bite ćete sigurni da je od luka ostalo samo njegovo pozitivno djelovanje na zdravlje dok je jedina njegova negativna nuspojava – neugodan zadah, sada eliminirana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju