Za razliku od holivudske, prosječnoj mami potrebno je 409 dana kako bi vratila figuru i stanje od prije poroda. S najnovijim britanskim istraživanjima slažu se i poznate mame, Ecija Ojdanić i Anja Alavanja. Obje zaziru od holivudskih trendova i otkrivaju koliko su se promijenile nakon poroda

Istraživanja provedena na 1.000 britanskih majki pokazala su kako je točno godina dana, jedan mjesec i dva tjedna potrebno novopečenim majkama za povratak u formu.

Povratak na 'staru sebe' za jedan dio žena isključivo znači stabilan seksualni život i osjećaj vlastite fizičke privlačnosti, dok je drugima vezan uz povratak na posao i oživljavanje društvenog života.

Nije tajna kako sve više mladih majki postaje depresivno i tjeskobno, a okolina je nažalost prema njima nemilosrdna.
U prilog tomu ide opasan mit stvoren oko holivudskih majki, koje su u rekordno brzom periodu isklesale svoju figuru i prošetale besprijekorno tijelo s dvomjesečnim djetetom u naručju.

>> Zablude koje ‘prodaju’ mršave mame

>> Debele laži o mršavljenju

Jer kako neispavanoj, uplakanoj, očajnoj majci objasniti da njezin izgled nije presudan za vlastiti osjećaj sreće, a isto tako kako joj ukazati na vojsku nutricionista, trenera, dadilja koji su zvijezdanim mamama na raspolaganju.

Daleko od holivudskog glamura, naša poznata glumica i zvijezda serije 'Larin izbor' te filma 'Larin izbor: Izgubljeni princ', Ecija Ojdanić, svakodnevno uživa u ulozi majke. Sedmogodišnja Cvita i trogodišnji Jakov najveći su razlozi njezine sreće, a i dobrog izgleda. Ecija ističe kako je ženama nužan oporavak nakon poroda, iako je 20 kilograma dobivenih u obje trudnoće brzo izgubila, prisjeća se emotivnog i psihičkog stanja zbog kojeg je često posezala u hladnjak.

'Trudnoća i porod su veliki udar na organizam, u hormonalnom i psihičkom smislu. Dijete postaje vaš fokus, društvenog života nema, a ako tomu pridodate neispavanost koja je kod mene bila prisutna konstantno, nije nimalo lako nositi se s novim tempom'.

Ecija se na posao vratila tri mjeseca nakon poroda, specifičnost njezinog posla i činjenica da je izbivala tri sata iz kuće, itekako su joj pomogli u osjećaju korisnosti. Zazire od holivudskih trendova i svim majkama savjetuje da ne zapuste svoje tijelo, ali isto tako da se ne opterećuju tuđim mišljenjima.

'Nije mi jasno kako Gisele Bundchen može dojiti dijete i istovremeno održavati liniju zobenim pahuljicama. Sav taj svijet je nerealan'.

Ecija priznaje kako je u duši ipak eksicibionista, pa ako bi neka uloga bila izazov i naravno financijski opravdana, možda bi i prolila nekoliko kapi znoja više. No holivudski trend definitivno ne podržava.

Začetnica spomenutog trenda zasigurno je Heidi Klum, majka četvero dijece, koja se nakon samo mjesec dana od poroda podvrgnula rigoroznim dijetama i iscrpljujućim treninzima ne bi li zadržala titulu viktorijinog anđela.

Druge sljedbenice iz istog klana prate ju u stopu. Gisele Bundchen majka dvogodišnjeg Benjamina i nakon poroda je ostala na samom vrhu modnog svijeta, prekrasna Australka, Miranda Kerr početkom prošle godine rodila je sinčića Flynna. Zaposlena Miranda često je objavljivala fotografije na kojima u pauzi snimanja doji i mijenja pelene.

Jedna od najlješih žena svijeta, Adriana Lima majka je dvogodišnje Valentine i čeka drugo dijete. Na pistu se vratila ubrzo nakon poroda te stroge dijete i svakodnevnih četverosatnih preznojavanja u teretani.

Daleko od Hollywoda, surova realnost i 20 posto ispitivanih mama otkriva kako su se tek dvije godine nakon poroda počele osjećati privlačnima, dok se psihičko i mentalno stanje kod 15 posto ispitanih potpuno promijenilo nakon poroda. Najčešći uzroci takvog stanja su umor, neispavanost, nedostatak slobodnog vremena kao i činjenica da većina mama gubi stari posao, a novi teško pronalazi.

Novopečena mama petomjesečnog Jakova, Anja Alavanja priznaje kako nije očekivala tako drastičnu promjenu.

'Nitko vas ne pripremi na ono što vas čeka nakon poroda. Uz neupitan osjećaj sreće i ljubavi koju imate prema svom djetetu, život vam se okrene za 360 stunjeva. Društvenog života gotovo da nemam, osim druženja s obitelji i mamama iz kvarta', otkriva Anja.

Jedini luksuz koji si je priuštila posljednjih mjeseci je odlazak na fitness za bebe i mame.

'Nikada izgled ne bih stavila ispred vlastitog djeteta, no smatram da je bitno biti u formi zbog vlastitog zdravlja, osim toga Jakov je pored mene dok vježbam'.

Anja ističe kako su mlade majke kojima je okružena ponekad iscrpljene i depresivne, jer često nemaju dovoljno pomoći s djetetom.

Stručnjaci naglašavaju kako je svakoj majci potreban period adaptacije na dijete i novonastalu situaciju, važno je očuvati svoje gnijezdo od pritiska i nastojati se što manje uspoređivati s drugima. Stoga najljepšu ulogu u životu nemojte podrediti trendovima.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju