Istraživanjima o pušenju pridodano je još jedno koje upozorava na fatalane posljedice konzumiranja cigareta. Naime, samo jedan duhanski štapić može uzrokovati srčani udar

Većina ljudi misli da im jedna cigareta ne može bitno utjecati na zdravlje organizma. No, već i jedna popušena cigareta može biti dovoljna da blokira arterije i izazove srčani udar, tvrdi američki kirurg Regina Benjamin.

Duhanski dim uzrokuje štetu u vrlo kratkom roku, šireći tisuće kemikalija do većine organa.

U izvještaju se navodi da ne postoji siguran nivo izloženosti dimu cigareta, čak niti pri nenamjernom udisanju dima cigarete koju puši neka druga osoba.

Jedna cigareta može uzrokovati srčani udar jer sadržaj dima direktno ulazi u krvotok i mijenja njegov kemijski sastav, tako da krv postaje ljepljiva, što pridonosi formiranju ugrušaka koji mogu začepiti uske arterije.

Ovo također dovodi do trajnog oštećenja krvnih žila, čineći ih još užim. Niko ne razmišlja o tome koliko malo je zapravo potrebno kako bi se arterije potpuno začepile.

>> 8 znakova da morate prestati pušiti

>> Pasivno pušenje godišnje ubije 600.000 ljudi

Dr. Terry Pechacek iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti je rekao da pušenje cigarete na zabavi može biti dovoljno za uzrokovanje srčanog udara kod osobe koja ne zna da su njegove arterije već zakrčene.

Naglašeno je kako je prilikom zabrane pušenja u Pueblu u Coloradu za samo tri godine broj osoba koje su bile u bolnici zbog bolesti srca smanjen za čak 41 posto.

Pušenje ima i druge štetne efekte na cijeli organizam. Dijabetičarima otežava kontrolisanje šećera u krvi. a žene sprječava da zatrudne. Trudnicama koje konzumiraju cigarete prijeti opasnost od pobačaja ili preranog poroda, a novorođenčad mogu umrijeti od sindroma iznenadne smrti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju