Osteoporoza je poremećaj gubitka koštane mase uslijed čega kosti postaju krhke i lomljive. Iako su pojava i razvoj te bolesti najčešće genetski uvjetovani, njezin početak i intenzitet napredovanja uvelike ovise o vanjskim čimbenicima, odnosno načinu života. Sve češće se javlja i kao posljedica 'osiromašenog' načina prehrane u ranijoj životnoj dobi.
>> Okanite se dijeta, čuvajte kosti!
>> Gazpacho juha s kockicama leda
Upozorenja o važnosti zdrave ishrane na zdravlje kostiju uglavnom dolaze od strane stručnjaka, no na njih se žene rijetko obaziru jer je u ranijoj životnoj dobi uvijek nekako važniji broj kilograma.
Novo istraživanje provedeno u Kanadi pokazalo je kako je rajčica namirnica koja preventivno pomaže kod osteoporoze. Likopen koji se nalazi u soku djeluje na jačanje kostiju, a već dvije čaše soka dnevno dobre su za zdravlje.
Istraživanje provedeno na 60 žena pokazalo je kako su kosti oslabile kada su one iz prehrane izbacile sve proizvode od rajčice. U njihovoj su krvi pronađeni N-telopeptidi, spoj koji ispuštaju kosti koje slabe.
U drugoj fazi istraživanja ispitanice su četiri mjeseca uzimale dnevne doze soka od rajčice koji je sadržavao 15 mg likopena te se kod njih pokazao značajan pad razine N-telopeptida.
Dvije čaše soka od rajčice dnevno su dobar saveznik u prevenciji osteoporoze kojoj su najviše izložene žene koje se tijekom života ne hrane na odgovarajući način i koje su često su na dijeti.
Tako je i glumica Gwyneth Paltrow priznala kako zbog mnogobrojnih dijeta lišenih određenih namirnica ili prehrambenih skupina u 37. godini boluje od osteopenije, prve faze osteoporoze.