Sok od rajčice je zdrav i ukusan, a ženamam može pomoći u prevenciji osteoporoze, bolesti zbog koje kosti postaju krhke i lomljive. Samo dvije čaše pomažu vašem zdravlju!

Osteoporoza je poremećaj gubitka koštane mase uslijed čega kosti postaju krhke i lomljive. Iako su pojava i razvoj te bolesti najčešće genetski uvjetovani, njezin početak i intenzitet napredovanja uvelike ovise o vanjskim čimbenicima, odnosno načinu života. Sve češće se javlja i kao posljedica 'osiromašenog' načina prehrane u ranijoj životnoj dobi.

>> Okanite se dijeta, čuvajte kosti!

>> Gazpacho juha s kockicama leda

Upozorenja o važnosti zdrave ishrane na zdravlje kostiju uglavnom dolaze od strane stručnjaka, no na njih se žene rijetko obaziru jer je u ranijoj životnoj dobi uvijek nekako važniji broj kilograma.

Novo istraživanje provedeno u Kanadi pokazalo je kako je rajčica namirnica koja preventivno pomaže kod osteoporoze. Likopen koji se nalazi u soku djeluje na jačanje kostiju, a već dvije čaše soka dnevno dobre su za zdravlje.

Istraživanje provedeno na 60 žena pokazalo je kako su kosti oslabile kada su one iz prehrane izbacile sve proizvode od rajčice. U njihovoj su krvi pronađeni N-telopeptidi, spoj koji ispuštaju kosti koje slabe.

U drugoj fazi istraživanja ispitanice su četiri mjeseca uzimale dnevne doze soka od rajčice koji je sadržavao 15 mg likopena te se kod njih pokazao značajan pad  razine N-telopeptida.

Dvije čaše soka od rajčice dnevno su dobar saveznik u prevenciji osteoporoze kojoj su najviše izložene žene koje se tijekom života ne hrane na odgovarajući način i  koje su često su na dijeti.

Tako je i glumica Gwyneth Paltrow priznala kako zbog mnogobrojnih dijeta lišenih određenih namirnica ili prehrambenih skupina u 37. godini boluje od osteopenije, prve faze osteoporoze.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju