Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Japanska kaki jabuka slatka kao marelica prava je bombica zdravlja

20-11-2023 Piše A. L.
komentari

Egzotično voće kaki u nedozrelom obliku može imati trpak okus, ali u potpuno zrelom slatko je poput meda skrivena u njegovu narančastom mesu. Upravo zbog kupnje u pogrešnom stadiju sazrijevanja te nepoznavanja njegovih blagodati nažalost nije često u našoj zdjeli s voćem.

Budući da je dostupna upravo u vitaminima siromašnom jesensko/zimskom periodu, dopustite ovoj narančastoj loptici da vas osvoji mirisom i okusom.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Slatko i ukusno voće kaki, koje izvorno potječe iz Japana, bogato je zdravim nutrijentima kao što su vitamini, minerali i antioksidansi.

Tijekom svake sezone sazrijevanja voćke mogu mijenjati oblik. Također variraju u veličini od 50-ak do 500 grama. Boja voća varira od svijetlo žute do tamno narančaste. Cijela je voćka jestiva osim sjemenke i peteljke.

Blagotvorna svojstva kaki jabuke

  1. Sadrži malo kalorija (70 cal/100 g) i bogat je izvor vlakana.
  2. Obiluje antioksidansima kao što su katekini i galokatekini te zbog kemijskog sastava betulinske kiseline sadržane u sebi sprječava nastanak tumora. Katekini su poznati po tome što imaju antiupalno djelovanje.
  3. Svježi kaki sadrži vitamin A, beta-karoten, likopen, lutein, zeksantin i kripoksatin. Svi ti spojevi igraju važnu ulogu protiv slobodnih radikala kisika koji uzrokuju starenje i različite bolesti. Zeksatin je bitan dijetni karotenid, koji se posebno apsorbira u oči, gdje služi kao antioksidans za filtriranje svjetla.
  4. Dobar izvor vitamina C
  5. Sadrži mnogo važnih B-kompleksa (B-6). Ti vitamini pomažu u raznim metaboličkim funkcijama u tijelu.
  6. Svježe voće također sadrži kalij, magnezij, bakar i fosfor.

Odabir i čuvanje kaki jabuke: 

U trgovini izaberite voćke žutonarančaste boje bez udaraca ili posjekotina po njima. Suhi kaki također je dostupan kao i suhe marelice. Dozreli kaki može biti spremljen u zamrzivaču nekoliko mjeseci.

Osim što svježi kaki možete jesti kao jabuku, u suhom obliku odlično obogaćuje kekse, kolače, pudinge, salate i pahuljice.

Slika nije dostupna "Jedite dugu": Što se događa u tijelu ako prije obroka pojedete voće?

Pročitaj još
Pročitaj još