Hrkanje je problem koje ne muči samo osobe koje su mu sklone, nego i one oko njih. Umjesto da se premještate u drugu prostoriju usred noći jer vam vaš partner onemogućava miran san, pokušajte problem riješiti na prirodan način

Za vrijeme spavanja opuste se mišići nepca u ustima, koji tako pritisnu i suze prostor kroz koji prolazi zrak, što uzrokuje hrkanje. No ta se pojava lako može onemogućiti na jedan od sljedećih načina.

Spavanje u bočnom položaju
U bočnom položaju mišići nepca neće pritiskati prostor kroz koji prolazi zrak, pa tako neće uzrokovati hrkanje. Kako bi spriječili okretanje na leđa tokom spavanja, postavite jastuk uz leđa kao barijeru.

Uzdignuta glava
Kod spavanja bez jastuka glava je u potpuno vodoravnom položaju, u kojem su i mišići nepca više opušteni. Stoga je bolje spavati sa što povišenijim jastukom kako bi glava bila što više u uzdignutom položaju.

Vježbanje
Svakodnevnom vježbom otvaranja i zatvaranja usta ojačat ćete mišiće čeljusti, usta, jezika i nepca i onemogućiti njihovo opuštanje tokom spavanja, koje je uzrok hrkanju.

Izbjegavanje pretjerivanja u jelu
Što je želudac ispunjeniji prije spavanja, to će više biti zaposlen tokom spavanja. A u tom slučaju i san će biti čvršći jer će mišići u tijelu, pa tako i mišići nepca, biti opušteniji, što povećava glasnoću otežanog prolaza zraka kroz usta.
Isti učinak na mišiće imaju i alkohol, narkotici i sedativi, pa izbjegavajte njihovo konzumiranje prije spavanja.

Pravovremeno liječenje prehlade i alergija
Otežano disanje uzrokovano prehladom ili alergijskim reakcijama također potiče hrkanje, jer je u tom slučaju smanjen protok zraka kroz dišni sustav.
U slučaju prehlade potrebno je piti što više tople tekućine kako bi se što prije izliječila. Ako ste skloni sezonskim alergijama, provjetravajte prostorije za spavanje što češće.

>> Razlozi nesanice: što nam krade san?

>> VIDEO: Terapija solju riješava probleme disanja i alergija

Smanjenje težine
Kod osoba s prekomjernom težinom dišni putevi su više pod pritiskom, zbog čega je disanje otežano i tokom spavanja, što rezultira glasnim hrkanjem.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju