Narcizam je stanje u kome su ljudi usmjereni da traže zadovoljstvo u samom sebi. Iako po samoj definiciji ne zvuči opasno niti posebno zabrinjavajuće ovaj oblik 'obožavanja' samog sebe kod muškaraca može izazvati prave probleme. No problemi se ne odnose samo na one s partnericom ili prijateljima već i na samo zdravlje


Najnovija studija Sveučilišta Michigan otkrila je kako narcizam povećava razinu stresa, a samim time i rizik od visokog tlaka te bolesti srca jer takvo stanje povisuje razinu kortizola čak i u opuštenim situacijama, dok kod žena to takve promjene nisu zabilježene.

Muške osobine koje volimo i ne volimo, a koje se tiču odmjeravanja snage, dokazivanja i pokušaja dominacije u jednoj su mjeri dobre jer potiču samopoštovanje i osjećaj vrijednosti.

No ako pređu granicu normalnog ponašanja i postanu jedna vrsta opsesije mogu uzrokovati pojačano lučenje hormona. Iako ovakvi tipovi 'frajera' o sebi misle sve najbolje iza svega toga se zapravo krije nesigurnost i samo prividna i vrlo krhka slika mačo muškarca.

>> Otkrivamo pravu istinu o izreci - kakav nos takav ponos!

>> 8 najluđih muških fantazija

Profesorica Sara Konrath, voditeljica istraživanja, utvrdila je: 'Narcisoidni muškarci ponekad plaćaju visoku cijenu svojim zdravljem, a negativan učinak reflektira se i na njihovu vezu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju