Uz ostale medicinske savjete važno je dati i one o očuvanju zdravlja zuba te one koji će pomoći pravilnom razvoju i očuvanju zubnog zdravlja još nerođenog djeteta

Iako je ženin organizam pripremljen za donošenje djeteta, trudnoća ipak bitno mijenja trudnicu. Može se reći da su i ona i njezina okolina tada najviše zaokupljeni njezinim stanjem.
Zbog razvoja djeteta u tijelu buduće majke zbivaju se promjene karakteristične za trudnoću – ne samo dobivanje na težini nego i promjene pojedinih organa.Tako i sluznice doživljavaju promjene, pa ih trudnica može uočiti, posebno one u usnoj šupljini. Usta su zbog pojačane cirkulacije bolje prokrvljena što desni čini crvenima, nabujalima i razmekšanima.

POVEĆANA POTREBA ZA KALCIJEM
Potreba za kalcijem povećava se u trudnoći, no kalcij se u zubima nalazi u vrlo stabilnim spoju, a količine su premalene da bi koristile za izgradnju djetetova koštanog sustava.
Proces ugradnje kalcija u zub za vrijeme njegove mineralizacije nepovratan je. Mnogo se više kalcija odlaže u kosti, i taj je proces povratan.
Kod djeteta su zubi osjetljivi na promjene količine kalcija za vrijeme svog razvoja (mineralizacije).

UZROCI ČEŠĆEG KARIJESA
Ako se karijes u trudnoći ipak povećava, smatra se da je on posljedica promjene kiselosti sline, bujanja desni, stvaranja džepova, a time i povećanog nakupljanja zubnih naslaga (plaka), ponekad i promijenjenih prehrambenih navika: uzimanje slatkiša, kisele hrane, učestali obroci, nepravilna ili pak nedostatna higijena zbog promjena na sluznici usne šupljine.
Česta povraćanja uzrok su povećane kiselosti usne šupljine – slina postaje kiselija, što štetno utječe na zubnu caklinu.
Upalne promjene zubnog mesa, stvaranje džepova, bujanje međuzubnih dijelova zubnog mesa (papila) otežava održavanje redovite i primjerene higijene.
Posljedica toga je taloženje zubnih naslaga na zubne plohe, gdje se u većem broju naseljavaju bakterije, stvaraju kiselinu i razaraju zubnu caklinu.
U nekih trudnica svi spomenuti čimbenici mogu izazvati burne promjene, u nekih samo poneki, no svi ti simptomi mogu biti u veoma blagom obliku ili pak uz dobre preventivne mjere ne moraju uopće biti izraženi.

POSJETITE STOMATOLOGA
Pravilna i redovita higijena zuba i usta i posjeti stomatologu doista su nužni. Često se pak događa da posjeti stomatologu izostanu zbog vjerovanja da su stomatološki zahvati u trudnoći štetni.
Niti jedna trudnica koja se brine o zdravlju svojih zuba, održava redovitu i pravilnu higijenu, liječi upalne promjene u ustima i odlazi na redovite kontrole, unatoč trudnoći neće imati poteškoća kod liječenja karijesa.
Isto tako, zdrave se trudnice ne bi trebale bojati da će eventualni kirurški zahvati u ustima izazvati prijevremeni porođaj .
Ako je prijeko potrebno uzimati lijekove, valja biti na oprezu i savjetovati se sa stomatologom i ginekologom.
Neki antibiotici (tetraciklini) uzrokuju trajno obojenje zuba još nerođenog djeteta te smetnje u rastu kosti i noktiju.
Mora se ipak napomenuti: ako je trudnoća rizična, tada je nužno prije svakog zahvata u ustima potražiti savjet spomenutih stručnjaka.

PRAVILNOM PREHRANOM DO ZDRAVIH ZUBA

Zubi vašeg čeda počinju se oblikovati u šestom tjednu trudnoće, a za njihovu je izgradnju potrebna pravilna i prikladna prehrana. Ginekolog vam je već savjetovao najbolji način prehrane. Za pravilan su razvoj zuba bitni raznovrsni prehrambeni sastojci:

BJELANČEVINE su građa za sve stanice tkiva, pa su tako potrebne i u izgradnji organskog dijela zuba.
UGLJIKOHIDRATI daju energiju i također su potrebni. No valja upozoriti da je često uzimanje slatkiša opasno za zube trudnice. Nakon uzimanja slatkiša – uzimajte ih uz redoviti obrok jer su tada manje štetni za zube – obvezno operite zube, ili ih barem isperite vodom.
MASTI daju dugoročnu energiju za rast. Ključno su važne za razvoj i rad djetetova mozga i živčanog sustava. Također su potrebne za pravilnu razgradnju vitamina A i D, koji imaju važnu ulogu u izgradnji zuba i kosti.
Vitamin A pospješuje rast i vrlo je važan u razvoju zuba. Ako ga nedostaje, oblikuju se manje vrijedni i deformirani zubi.
Vitamin D regulira metabolizam kalcija i fosfor. Ako ga nema dovoljno, dolazi do poremećaja u kalcifikaciji kostiju i zuba.
Vitamin C ima važnu ulogu u stvaranju specifičnih stanica važnih za razvoj zuba.
MINERALI koje organizam dobiva iz voća, povrća, mlijeka i mesa prijeko su potrebni organizmu.
Kalcij sudjeluje u izgradnji kosti i zuba.
Fosfor je također građevni materijal za stvaranje zuba, a ako ga u hrani nema, može izostati kalcifikacija zuba.
Fluor je vrlo važan element u trudničkoj prehrani jer u zubnoj caklini tvori spoj koji je znatno otporniji na kiseline, a time i zub čini otpornijim na karijes.

TABLETE FLUORA – KORISNE ILI ŠTETNE?
Donekle je izmijenjeno stajalište da se trudnicama preporučuju tablete fluora: smatra se, naime, da uzimanje tableta fluora ne jamči bolji oblik i čvrstoću djetetovih zuba, pa se sve manje savjetuje njihovo uzimanje. Tablete fluora otopljene u ustima djeluju iz sline na već oblikovane majčine zube. Valja računati i na ostale izvore fluora kako bi se postigla optimalna količina.
Novija saznanja daju prednost sadržaju i djelovanju fluora iz sline, s primjerenom količinom fluora kao sigurnijoj zaštiti, pa je svakodnevna upotreba zubnih pasta s fluorom manje rizična, a smatra se i dovoljno učinkovita.

KADA POSJETITI STOMATOLOGA?
Učinite to odmah, čim saznate da ste trudni. Stomatolog će vas uputiti u pravilnu higijenu usne šupljine, promijenit će sve dotrajale ispune, očistiti zubni kamenac i plak, koji bi mogli podraživati ionako osjetljivo zubno meso u vrijeme trudnoće. Bilo bi uputno posjetiti stomatologa barem svaka dva mjeseca. Stomatolog vam uvijek ima što reći i savjetovati kako bi vaši zubi i zubi vašeg djeteta bili zdravi. Nađite vremena, jer vaši zubi i zubi vašeg djeteta to zaslužuju. Ne zaboravite: u vašim je rukama zdravlje zuba vašeg djeteta. U tome će vam uvijek rado pomoći vaš stomatolog i ginekolog, stoga im se obratite s povjerenjem.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju