Sezona krpelja je u punom jeku, a posljedice ugriza mogu biti opasne za zdravlje. Infektolozi poručuju da nakon uboda ne treba odmah trčati liječniku, već krpelja odstraniti i pratiti simptome


Nakon uboda krpelja, koji su najaktivniji u svibnju i lipnju, nekoliko se Zagrepčana liječi od upale mozga u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'.

'Kao i svake godine, imamo nekoliko pacijenata koji se liječe od ozbiljne upale mozga', rekao je profesor Ilija Kuzman, ravnatelj bolnice, i dodao da to nije neuobičajen broj zaraženih za ovo doba godine.

Iako, ističe, nakon uboda krpelja nekoliko dana treba obratiti pažnju na simptome poput visoke temperature ili stvaranja crvenog kruga na koži oko mjesta uboda, ne treba odmah hitati u bolnicu.

Prevencija:

- Nakon boravka u prirodi treba se obvezno istuširati te pregledati kosu i tijelo.

- Krpelja je najbolje odmah pokušati odstraniti, a tek ako njegova glava ostane u koži, potražiti pomoć liječnika. Tada se treba otići kirurgu koji će odstraniti glavu krpelja iz kože.

Osim uzročnika upale mozga krpelji ljudima mogu prenijeti i Lyme boreliozu, bakterijsku bolest. Ona se manifestira tako da na mjestu uboda nastaje crvenilo koje se postupno širi u okolicu, dok sredina kože postaje sve bljeđa.

Liječenje se provodi antibioticima, a važno je liječniku otići u ranom stupnju bolesti, kada su oni daleko učinkovitiji, jer ako se bolest ne liječi, može imati ozbiljne posljedice.

Zato stručnjaci upozoravaju da je prije boravka u prirodi nužno nanositi sredstva koja štite od krpelja, a mogu se kupiti u ljekarnama.

Cijepljenje u tri doze

Oni građani koji, primjerice zbog posla, češće i dulje borave u prirodi trebali bi se i cijepiti protiv krpeljnog meningitisa. Problem je samo u tome što se cijepljenje provodi u tri doze pa se prva doza preporučuje početkom godine.

Krvopiju valja odstraniti

Malenog krvopiju, da biste se zaštitili od bolesti, nužno je iz tijela odstraniti što prije. Nakon što se krpelj popne na tijelo još šest sati provede “šećući” ne bi li našao mjesto na kojem će se ugnijezditi. Potom, da bi zarazio osobu, punih 10 sati mora sisati krv. Prije vađenja ne mažite ga uljem i drugim sredstvima, već samo pažljivo povucite iz kože da se tijelo ne bi odvojilo od glave.(Agencija VLM)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju