Svi oni koji su barem jednom osjetili bolove u leđima ili vratu trebali bi poslušati savijete koji slijede. Bolna kralježnica problem je koji pogađa stare i mlade, a glavni krivac je nepravilan položaj u kojem provodimo 8 sati dnevno

Bolna leđa veliki su problem nove generacije, a uzroci se najčešće kriju u načinu života. Osam sati za uredskim stolom, kompjutorom ili pak za volanom daleko je od pravilnog položaja kralježnice, a posljedice osjećamo već prije spavanja.

Bolnu kralježnicu osijećaju i stari i mladi, a istraživanja su pokazala kako će više od 80 posto stanovništva u određenom životnom razdoblju patiti od bolova u leđima.

Kralježnica je sastavljena od 33 kosti okružene s tri sloja mišićnog tkiva, a dizajnirana je za kretanje, a ne za statičan položaj kako što je sjedenje. Sjedenje i pomanjkanje fizičke aktivnosti oslabljuju leđne mišiće, a posljedice mogu biti itekako neugodne i bolne.

Ako ste i vi osjetili kako je to probuditi se s ukočenim i bolnim leđima, velika je vjerojatnost da će se u razdoblju od dvije godine ova neugodna situacija ponoviti.

Iako se bol može ublažiti masažom, kremom koja grije bolno područje ili propisanim tabletama protiv bolova, rješenje se krije u jačanju mišića i vježbama za jačanje kralježnice.

Donosimo nekoliko jednostavnih vježbi koje možete raditi kod kuće ili u uredu.

Iako se bol u leđima može ublažiti masažom, kremom koja grije bolno područje ili tabletama protiv bolova, rješenje se krije u jačanju mišića i vježbama za jačanje kralježnice

1. vježba - kruženje ramenima
U sjedećem položaju napravite 10 kružnih pokreta ramenima prema naprijed i nazad. Pokreti moraju biti spori, zato si dajte vremena i ne žurite. Vježba služi za razgibavanje i opuštanje gornjeg dijela tijela.

2. vježba - okretanje glave
U sjedećem položaju napravite 10 rotacija glavom, odnosno zatezanja vrata u lijevu i desnu stranu. Glava cijelo vrijeme mora biti u ravnom položaju i da vrat istežete prema gore. Vježba služi za jačanje i istezanje vratnog dijela kralježnice i okolnih mišića.

3. vježba - otkloni glave
U sjedećem položaju napravite 10 sporih otklona glave u lijevu i desnu stranu. Ramena cijelo vrijeme zatežite prema dolje, a leđa moraj biti ravna. Vježba služi za jačanje i istezanje bočnog dijela vrata.

4. vježba - pretklon
U sjedećem položaju stavite ruke uz tijelo, zategnite leđa i napravite pretklon te se vratite u početni položaj. Napravite 12 pretklona. Za vrijeme izvođenja vježbe leđa i vrat cijelo vrijeme držite u ravnom položaju. Vježba služi za jačanje leđnih mišića.

5. vježba - otklon tijela
U sjedećem položaju podignite desnu ruku i napravite bočni otklon tijelom u lijevu stranu te se vratite u prvobitni položaj. Otklon ponovite 10 puta u obje strane. Za vrijeme izvođenja vježbe leđa i vrat cijelo vrijeme držite u ravnom položaju. Vježba služi za istezanje bočne strane tijela i jačanje trbušnih mišića.

6. vježba - roll down
Iz sjedeće pozicije savijene kralježnice prema naprijed lagano se nagnite prema naprijed sve do položaja u kojem vam je glava između koljena, a ramena naslonjena na natkoljenicu. U početnoj poziciji udahnite i kroz kretnju polako izdišite sve dok ne dođete do krajnje pozicije. Napravite vježbu 10 puta. Vježbanje služi za opuštanje i istezanje leđa.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju