Traperice najbolje pristaju tjedan dana nakon nošenja kada se omekšaju i oblikuju upravo onako kako nama odgovara. Već nekoliko dana kasnije pripremamo ih za pranje. No, jedan eksperiment je pokazo kako traperice i nakon 15 mjeseci nepranja na sebi nemaju bakterija opasnih za zdravlje

Traperice najbolje pristaju nakon tjedan dana nošenja, kada ih mnogi odlučuju staviti na pranje.

Taj se period uživanja u omiljenim trapericama može i produžiti za izvjesno kraće vremensko razdoblje bez opasnosti da će prljavština na njima nakupljena ugroziti zdravlje.

Petnaest mjeseci definitivno nije period bez kojeg bismo ih nosili bez pranja, no upravo to je učinio Josh Le, student Sveučilišta Alberta kako bi dokazao da su bakterije na njima bezopasne, pogotovo ako ih se povremeno 'osvježi u zamrzivaču

'Profesorica McQueen je na jednom od predavanja spomenula kako radi istraživanja o različitim materijalima i bakterijama, pa mi je to dalo ideju. Predložio sam, šaleći se, da napravimo eksperiment sa trapericama i tako je sve počelo', kaže Le.

Tijekom svog bizarnog eksperimenta jedan par traperica nosio je više od 200 puta tijekom 15 mjeseci. Iako ih se trudio što manje prljati, poslije nekoliko mjeseci nošenja traperice su počele zaudarati. To ga nije natjeralo da odustane. Le je stavio hlače na nekoliko sati u zamrzivači smrad je nestao.

>> Uske traperice i štikle (ipak) nisu zdrave

>> Trikovi koji će nas vratiti u 'mršave' traperice

Posle 15 mjeseci profesorica McQueen je uzela bakteriološki bris sa traperica. Uporni student ih je tada napokon oprao, nosio nekoliko dana, a zatim je ponovljena bakteriološka analiza.

Broj i vrsta bakterija bili su gotovo identični. Objašnjenje? Ispostavilo se da je većina bakterija zapravo porijeklom sa kože, tako da uopće nisu opasne po zdravlje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju