Višak kilograma javlja se zbog unošenja više hrane u organizam nego li nam je stvarno potrebno. Ukoliko se ne radi o kakvom zdravstvenom poremećaju, hrana pojedena nakon osjećaja sitosti ona je koja deblja. No, želja za pretjeranim gurmanskim uživanjem u skorijoj bi se budućnosti mogla kontrolirati

Sastojak koji se prirodno nalazi u tijelu mogao bi biti nova vrsta dijetalnog lijeka pomogao ljudima da smršave bez rigorozni dijeta i pretjeranom vježbanja.

Lijek bi trebao pomoći ljudima koji jedu iz zadovoljstva, a ne zato što su zaista gladni. Prema riječima znanstvenika sa Sveučilišta u Manchesteru, lijek bi se mogao koristiti i za liječenje alkoholičara i ovisnika o drogama.

Kemikalija koja se zove hemopresin utjrče na centre u mozgu koji su aktivni prilikom uživanja u jelu ili cigareti. Testovi su pokazali da hemopresin blokira ove centre tako što smanjuje uživanje u hrani.

Sintetički proizvod nazvan Rimonabant koji djeluje na mozak smanjujući osjećaj gladi je proizveden prije šest godina i prodavao se kao terapija protiv gojaznosti. Međutim, uočeno je kako povećava rizik od depresije i suicidalnih misli pa je povučen sa tržišta.

Dr. Garron Dodd koji je vršio istraživanja vjeruje da hemopresin može potisnuti osjećaj gladi bez neželjenih efekata.

Testiranja su izvršena na laboratorijskim miševima i dokazano je da hemopresin smanjuje njihov apetit. Također, kemikalija nije imala nikakve sporedne efekte u vidu promjene ponašanja miševa.

>> Zablude o skidanju kilograma

>> Počela se sezona skidanja kilograma

'Iako je lijek siguran, još uvijek nije spreman za ljude. Ovo otkriće pokazuje kako mozak kontrolira apetit i pomaže razvijanju terapije protiv gojaznosti. Pokušati ćemo otkriti kako navesti mozak da proizvodi više hemopresina', objasnio je dr. Dodd.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju